Elsykler har tatt Norge med storm de siste årene, og skal man tro TØI er det over 170.000 elsykler på norske veier.

Men det som også er vanlig er sykkeltyverier: I fjor ble 10.400 sykkeltyverier anmeldt, og utbetalingene blir stadig høyere. 82 millioner kroner ble utbetalt i erstatning fra forsikringsselskapene.

- Aldri før har vi betalt ut et så høyt erstatningsbeløp som i 2018. Det er ikke antall tyverier som øker, men det er flere dyre sykler og elsykler gjør at utbetalingene øker, sier Persson i en pressemelding.

En gjennomsnittlig utbetaling ved tyveri har mer enn doblet seg på ti år, fra fra 3700 kroner i 2008 til 7900 kroner i 2018.

Og nå går forsikringsselskapet Codan ut og advarer eiere av dyre sykler:

- Mange er ikke klar over at vanlige forsikringer ikke dekker de dyreste syklene, sier skadesjef Annika Persson i Codan Forsikring, og viser til at standard maksbeløp for selskapets forsikring er 10.000 kroner - eller 25.000 ved pluss-forsikring.

Oppdatert: If og Gjensidige, som er de to største forsikringsselskapene i Norge, sier Nettavisen de dekker høyere beløp enn det Codan opererer med.

Selv om det finnes billige elsykler, er det ikke uvanlig at elsykler koster 20-30.000 kroner - mens lastesyklene kan være dobbelt så dyre som det igjen. Dette er mer enn verdigrensen på mange innboforsikringer som normalt dekker blant annet sykkeltyveri.

Det betyr i praksis at innboforsikringen bare dekker tapet opp til verdigrensen. Dekker forsikringen opp til 10.000 kroner, og sykkelen din koster 30.000 kroner, må du selv dekke mellomlegget.

- Eiere av dyre sykler bør vurdere hvor stor risiko de vil ta og eventuelt tegne en egen sykkelforsikring. Den dekker både tyveri, tap og skade. Mange har elsykler som er verdt mer enn 20 000 kroner, og da kan en egen sykkelforsikring være en god idé, sier Persson.