RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Metodene Gjensidiges utredningsavdeling har brukt for å avdekke forsikringssvindel er lovlige.
Metodene Gjensidiges utredningsavdeling har brukt for å avdekke forsikringssvindel er lovlige. Foto: Google Maps.

Forsikringsselskap overvåket kunde i skjul  - fikk medhold

Personvernnemnda godkjenner skjulte videoopptak og og bilder at svindelmistenkt.

Gjensidige har hatt en langvarig konflikt gående med Datatilsynet om brudd på personopplysningsloven. I februar i år fikk selskapet en bot på 600.000 kroner av tilsynet, men anket dette inn for Personvernnemnda.

Nå skriver Dagens Næringsliv at nemnda har gitt Gjensidige medhold i framgangsmåten.

– Vi er blitt hengt ut som lovbrytere og verstinger av Datatilsynet. Det er godt å vite at metodene vi har brukt for å avdekke forsikringssvindel er lovlige, sier Ole Hermansen, leder for Gjensidiges utredningsavdeling.

Det var i juni 2013 at Datatilsynet mottok henvendelsen fra personen som reagerte sterkt på måten Gjensidige hadde gått fram på.

Klageren reagerte på at Gjensidige hadde hentet inn og behandlet betydelige mengder personopplysninger fra ham selv, fra offentlige myndigheter og fra helsepersonell. Selskapet analyserte også mannens økonomi, og filmet og tok bilder av ham i skjul. Også mannens samboer ble kontaktet.

Datatilsynet mente dette var et uforholdsmessig inngrep i klagerens privatliv, men nemnda konkluderer med at framgangsmåten var berettiget, «i og med at det forelå konkret mistanke om svik», som det heter i vedtaket.

Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet sier han er overrasket over vedtaket, og viser til at politiet må ha en rettslig kjennelse for å gjøre noe lignende.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere