- Hvis du ikke har bestilt flybillett ennå, så vent med å bestille reise til forholdene i Europa er blitt mer oversiktlige, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring til Nettavisen.

Han forteller om flere nordmenn på reise som nå opplever utfordringer i et Europa der flere land innfører strenge restriksjoner for å begrense smitten.

Se offisielle råd om reiser til utlandet på Helse Norge

- Ikke planlegg utenlandsreise

Derfor går forsikringsselskapet tirsdag ut med en klar advarsel:

- De som tar sjansen på å reise ut av Norge nå, kan risikere at reisen blir avlyst eller sterkt begrenset på grunn av korona-tiltak på reisemålet. Vi anbefaler at man ikke planlegger reiser til utlandet nå, men venter til pandemien er på retur, sier Irgens ifølge en pressemelding fra Tryg.

- Er denne advarselen i tråd med reiserådene fra Helsedirektoratet og Utenriksdepartementet eller går Tryg lenger?

- Dette er i tråd med anbefalingene fra myndighetene. Hvis du ikke har bestilt reise ennå, så ber vi folk vente. Hvis du har bestilt, så sett deg godt inn i forholdene på reisemålet og vær forberedt på at regler kan endre seg på kort varsel, sier Irgens.

Les også: Pandemipolitikken skaper splittelser i hele Europa

- Risikerer å tape alt

- Bakgrunnen for at vi sier dette er at hvis du rammes av nasjonale regler, så dekkes ikke det av reiseforsikringen, legger han til.

- Du risikerer å stå der med betalt flybillett og hotell og tape alt, slik som i Østerrike nå der de har innført restriksjoner. Vi ser at land etter land nå innfører tiltak. Europa er episenteret i koronapandemien.

- Er det mange nordmenn som nå kommer i denne klemma?

- Vi har mye henvendelser blant annet om Østerrike og Latvia, der det er flere som må vente med å reise ut. De kommer seg jo ut, men de opplever en del komplikasjoner, sier Irgens til Nettavisen.

Nakstad: - Har ikke anbefalt

- Vi har ikke anbefalt nordmenn å droppe utenlandsreiser, men det er fortsatt viktig å sette seg inn i situasjonen i det landet man planlegger å reise til og innstille seg på å følge de smitteverntiltakene som benyttes der, kommenterer assisterende helsedirektør Espen Nakstad i et e-postsvar til Nettavisen.

- Man bør også sjekke at koronasertifikatet fungerer før reiser til Europa. Som alltid, er det lurt lese UDs reiseråd på regjeringen.no før man legger ut på reise, påpeker han.

Les også: Her våknet de til full lockdown

Ole Irgens i Tryg Forsikring sier det bare er reiseråd utstedt av det norske utenriksdepartementet som gir grunnlag for avbestillingsdekning over reiseforsikringen.

Forsikringen vil heller ikke dekke utgifter til eventuell karantene eller avlysing av arrangement på reisemålet som følge av korona-tiltak, poengterer han.

Om du likevel reiser

Om du likevel reiser, er Tryg forsikrings råd - i likhet med det Nakstad påpeker - å sette seg godt inn i de reglene som gjelder for reisemålet og være oppmerksom på at disse kan endre seg. Reiseforsikringen vil gjelde som normalt i land der UD ikke har utstedt reiseråd, også dersom man skulle trenge behandling for covid-19.

- På grunn av pandemien kan det være press på helsevesenet på populære turistmål. Undersøk gjerne forholdene på destinasjonen, og vær oppmerksom på at situasjonen kan endre seg på kort varsel, sier Irgens.

Tryg råder folk til å kjøpe billetter som kan refunderes eller bookes om, og ikke betale for hotell og leiebil på forhånd. Da reduserer man et økonomisk tap dersom reisen må avlyses.

Les også: Rekordhøyt ukesnitt for koronasmittede i Tyskland

Gjensidige: – Fraråder ikke

Gjensidiges kommunikasjonsdirektør Øystein Thoresen har et annet syn på saken enn Tryg Forsikring:

- Vi som forsikringsselskap følger myndighetenes råd når vi forteller våre kunder hvordan de bør forholde seg i denne situasjonen, og fraråder ikke nordmenn å dra på reise så lenge myndighetene ikke har tatt en slik beslutning, sier kommunikasjonsdirektør Øystein Thoresen i Gjensidige.

- UD fraråder ikke reiser, men det å ta et bevisst og planlagt valg før man setter seg på flyet er uansett smart, fastslår Thoresen.

Også de er klar på at smitten i Europa øker. Gjensidige oppfordrer folk til å sette seg grundig inn i situasjonen dit de skal, og hvilke regler som gjelder for turoperatører og forsikringer.

– Gjensidige er spente på utviklingen fremover, ikke minst med tanke på usikkerheten som fortsatt råder og mye forvirring med røde land etc.. Flere er også usikre på hva som gjelder for forsikringen. Man kan ikke angre seg og få penger tilbake selv om landet merkes som rødt, så lenge UD ikke fraråder reiser til landet. Gjensidige forholder seg kun til UDs reiseråd når de gjelder avbestillinger, skriver selskapet i pressemeldingen.

Les også: FHI: Kan ta to uker før koronapasset er klart nasjonalt

Les også: Nederlands statsminister kaller opptøyene «ren vold»