RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forsiktig oppgang på børsen

Sist oppdatert:
Aksjemarkedet leter etter retning.

Nølende start preger Oslo Børs de første minuttene etter handelen åpnet torsdag morgen.

Hovedindeksen stiger 0,13 prosent til 369,12 poeng.

Oljeprisen må vike for en styrking av den amerikanske dollaren. Nordsjøolje med levering i mars faller til 75,62 dollar per fat. Det skjer etter at den ukentlige oljelagerrapporten fikk en blandet mottagelse.

Statoil faller 0,15 prosent til 135,60 kroner, mens Yara faller til 251 kroner, en nedgang på 0,63 prosent.

Rapporteringssesongen
Norske Skog faller 4,29 prosent til 9,15 poeng etter at de har lagt frem sine resultater etter fjerde kvartal. Papirprodusenten klarer ikke helt innfri forventningene med sine tall, og tegner også et dystert bilde for utsiktene.

Papirprisene presses videre og starten på året har vært tøff for produsentene. Det er forventet at avispapirprisen i Europa vil ligge 15-20 prosent lavere i 2010 enn i 2009, og prisen på magasinpapir har falt med 5-10 prosent så langt i 2010.

- De nye prisene i Europa ligger på et meget lavt nivå, og de er ikke bærekraftige i et lengre perspektiv, advarer Norske Skog i sin pressemelding.

Les mer: Positiv kontantstrøm i Norske Skog

Det går langt bedre i Inmeta som øker utbyttet. IT-selskapet har lagt bak seg det beste resultatet i selskapets historie. Det gjelder både fjerde kvartal og hele 2009. Marginene er doblet og selskapet viser en klar forbedring på driften.

Les mer: Skrur på utbyttekranen

Resultatstorm ute
Det er også en rekke store internasjonale selskaper som har presentert sine resultater.

Den tyske storbanken Deutsche Bank fikk et overskudd på 1,3 milliarder dollar i fjerde kvartal etter at de klarte å dra nytte av skattefordeler. I tilsvarende kvartal året før hadde de et underskudd på 4,8 milliarder euro. Resultatet var noe bedre enn hva markedet hadde ventet, men før skatt havnet det noe under forventningene.

Den nederlandske oljekjempen Royal Dutch Shell må fortsette å kutte kostnader og si opp ansatte. I forbindelse med sin resultatfremleggelse etter fjerde kvartal uttrykker selskapet også stor usikkerhet til 2010, og sier at de ikke er overbevist om at opphentingen i økonomien vil komme like raskt som enkelte ser ut til å tro.

Selskapet skuffer dessuten med sitt resultat som ligger godt under hva tilfellet var året før.

Når de europeiske selskapene skuffer er det langt bedre nyheter fra en amerikanske IT-kjempe. Cisco leverte sterke resultater enn hva analytikerne hadde regnet med på forhånd, og viser også en resultatforbedring sammenlignet med samme periode året før. For inneværende kvartal varsler Cisco en omsetningsvekst på mellom 23 og 26 prosent, mens Wall Street forventer 16,5 prosent i omsetningsvekst.

Les mer: Gode tall fra Cisco

Overskudd hos japanske kjemper
Japanske kjemper også gjort det klart bedre enn forventet. Toyota har levert langt bedre resultater enn hva markedet hadde forventet, og varsler nå at de har funnet løsningen på problemet med bremsene på bilmodellen Prius. For sitt regnskapsårs tredje kvartal kan de igjen vise overskudd og kan i tillegg vise til en omsetningsvekst på over ti prosent. Nå varsler de at regnskapsåret 2010 som blir avsluttet i mars i år vil vise et overskudd, mens de tidligere har antatt at de vil gå på et underskudd.

Sony har også funnet tilbake til overskudd etter en periode med underskudd. I likhet med Toyota overrasker de positivt og slår forventningene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere