*Nettavisen* Nyheter.

Forsiktighetskultur i PST kan ha hindret Breivik-registrering

Oslo (NTB): Saksbehandlere i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er så redde for å registrere feil personer, at det er fare for at de registrerer for få, viser PSTs 22. juli-evaluering.

Svake saksbehandlingsrutiner er et av hovedlæringspunktene PST har funnet i sin interne evaluering av hvorfor de ikke greide å stanse Anders Behring Breivik før 22. juli.

Det er allerede kjent at PST fikk vite om Breiviks kjemikaliekjøp i Polen gjennom tollvesenets antiterrorsamarbeid «Global shield» uten å registrere og å følge opp saken.

Ifølge den interne evalueringen viser en spørreundersøkelse blant de ansatte at enkelte har en for høy terskel for å registre opplysninger. PST er underlagt krav om at opplysninger som registreres må være begrunnet ut fra formål, relevans og nødvendighet. Ifølge rapporten tror imidlertid enkelte saksbehandlere at reglene er strengere enn de faktisk er.

«Det ser ut som de har etablert seg en forsiktighetskultur når det gjelder registreringer i PST, basert på den kritikk tjenesten over tid har vært utsatt for», skriver utvalget.

Utvalget frykter at PST over tid har registrert for lite, og peker på at det mangler en overordnet kontroll på om PST registrerer for lite, er for passive eller unnlater å følge opp forhold av betydning. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.