RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(OSL)

Forsinkelser og kanselleringer på Gardermoen i kveld

Sist oppdatert:
Ansatte jobbet på speng i timesvis for å reparere drivstoffanlegget på Gardermoen. Kan vare til i morgen tidlig

Siste: Ingen flere passasjerer får sjekke inn på Gardermoen og flykapasiteten er redusert til en femdel grunnet drivstoffproblemene, opplyser OSL. Samtidig meldes det tirsdag kveld at drivstoffanlegget er i orden igjen.

- Det er restriksjoner på innsjekk. Dette skyldes at det ble for mye mennesker på innsiden, men nå virker drivstoffanlegget igjen og vi samarbeider med flyselskapene om å få sendt flest mulig avgårde med riktig fly i løpet av kvelden, sier pressesjef Vegar Gystad til Nettavisen. Han kan ikke garantere at alle kommer avgårde med flyet sitt ikveld.

Forsinkelser og kanselleringer
Flyene på Gardermoen får ikke fylt drivstoff fordi drivstoffanlegget er ute av drift. OSL varsler store forsinkelser og kanselleringer.

Er du rammet eller har bilder fra kaoset på lufthavnen? Kontakt Nettavisens journalist: Vaktsjef@Nettavisen.no

Det hele skyldes en feil ved det elektriske styringssystemet som gjør at flyplassen ikke får drivstoff ut av anlegget til flyene som står ved gatene. Feilen oppstod ved 13.30 tiden, og flyene har siden da blitt tanket av tankbiler. Ved 16.00 tiden begynte også tankbilene å gå tom.

- Driftstoffanlegget er ute av drift. Det er en feil ved det elektriske styringssystemet som gjør at man ikke får drivstoff ut av anleggene og inn i flyene. Det betyr at flyene som har planlagt å fylle tankene på Gardermoen ikke får drivstoff og ikke får lettet. Det vil følge en del kanselleringer som følge av dette, sier pressesjef Vegar Gystad i OSL til Nettavisen.

- Kontakt flyselskapet ditt
Han forteller at faren for flere forsinkelser og kanselleringer utover kvelden er stor og oppfordrer passasjerer til å kontakte flyselskapene de skal reise med. I tillegg vil flyplassens hjemmesider oppdateres jevnlig på OSL.no.

- Vi vet ikke hvor lenge problemet vil vedvare, men de har forsøkt å fikse feilen siden 13.30 i formiddag. Det er komplisert og en del fly vil bli stående til problemet er løst, sier Gystad til Nettavisen.

«Det er vanskelig å spå i hvor stor grad dette vil påvirke trafikken fordi vi ikke vet hvor langvarig feilen blir, og i hvilken grad flyselskapene lykkes å fylle tilstrekkelig med drivstoff på andre lufthavner», skriver lufthavna i en pressemelding.

Følg køen på Gardermoen her

- Verst tenkelige tidspunkt
Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian sier til Rb.no at fire-fem fly allerede er kansellert.

- Nå har vi akkurat fått beskjed om at hele flyplassen er stengt for innflyging, så dette vil få store konsekvenser for våre kunder, sier informasjonssjefen.

Ifølge Sandaker-Nielsen jobber selskapet nå på spreng for å få oversikt over situasjonen.

- Inntil videre må alle fly som skal lande på Gardermoen finne andre flyplasser å lande på. Enten må flyene gjøre vendereis til der de kom fra, eller så må de finne en flyplass i nærheten, sier han.

Ifølge informasjonssjefen oppsto problemene på verst tenkelige tidspunkt:

- Det er midt i rushtiden, så nå blir veldig mange berørt, sier han.

Ifølge Sandaker-Nielsen fikk Norwegian beskjed om drivstoffproblemene litt etter klokken 16, flere timer etter problemene oppsto.

- For oss hadde det vært viktig å få vite dette så tidlig som mulig, slik at vi kunne planlagt tiltak, sier han.

SAS tar forholdsregler
Pressevakt Tormod Sandstø i SAS har ikke hørt noe om at flyplassen er stengt:

- Jeg kom selv fra Stockholm og landet bare for noen få minutter siden, så det kan ikke stemme at flyplassen er stengt, sier Sandstø ved 17.50-tida.

Ifølge pressevakten tok det imidlertid en stund før flyet hans fikk landet.

- Det er tydelig at det er ganske fullt på flyplassen nå, så vi måtte lande på en såkalt fjerngate og måtte fraktes med buss inn til terminalen, forteller Sandstø.

Han sier SAS har tatt sine forholdsregler etter at de ble varslet om drivstoffproblemene.

- Vi sørger for at fly som kommer inn utenfra fyller drivstoff der de kommer fra, slik at de har nok drivstoff til å lette igjen, forteller pressevakten.

Artikkelen oppdateres hele kvelden!

Mest lest på Nettavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere