RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Brøytebil på E134 ved Røldalstunnelen onsdag formiddag.
Brøytebil på E134 ved Røldalstunnelen onsdag formiddag. Foto: Webkamera.vegvesen.no / NTB Scanpix

Forsinket julesnø ga bulkeboom landet rundt

Sist oppdatert:
En grønn og våt jul mange steder ble avløst av forsinket snøfall tredje juledag. Men med snøen kom også et ras av utforkjøringer landet rundt. Også flytrafikken ble rammet.

Søndag ettermiddag så det heldigvis ut til at ingen personer hadde kommet alvorlig til skade i alle utforkjøringene på glatta. Likevel, mange måtte på en ufrivillig sykehusvisitt eller besøk hos sin lokale legevakt.

I nesten hele Sør-Norge meldte politidistriktene om ulykker av ymse slag på det plutselig glatte føret.

Bilen har fått en kraftig trøkk i utforkjøringen.

Ski av taket

– Tre biler involvert. En kom over i motsatt kjørefelt og forårsaket uhellet. Fem til sykehus for sjekk, opplyste operasjonssentralen i Nordre Buskerud politidistrikt i 14-tiden søndag etter en ulykke på riksvei 7 ved Veme.

Samme politidistrikt hadde allerede sitt svare strev med å håndtere utforkjøringer og vogntog som hadde kjørt seg fast.

– Det er svært glatt på de fleste veier i distriktet. Flere biler har kjørt av veien, men foreløpig ingen store ulykker, kunne Søndre Buskerud politidistrikt fortelle allerede i 13-tiden, men uten at utforkjøringene og kollisjonene tok slutt.

På Romerike nord for Oslo kunne det blitt ekstra farlig da ski føk av taket på en bil da fire biler var innblandet i en kollisjon på E6.

– En passasjer har tatt seg selv til legevakta med ryggsmerter, kunne politiet fortelle.

SLIK SER DET UT: Statens vegvesens kamera på Minnesundbrua (ser nordover) forteller om dårlig sikt, snøkledd E6 og blålys på den andre sida av brua.

Fint vær i øst

Værmessig ser det i øyeblikket ut til å holde seg bra på Østlandet, og snøen forsvinner ikke med det samme.

- Fra i morgen blir det et høytrykk i øst og det kan komme litt snø tirsdag. Onsdag blir det noe mildere med muligheter for regn i kystnære områder, men det blir fint i øst på mandag og tirsdag, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt Anita Ager-Wick til Nettavisen.

Hun opplyser også om at det blir fint og kaldt vær i Nord-Norge frem mot nyttårsaften, mens Vestlandet ser ut til å få litt nedbør de kommende dagene, men mest av alt mye vind.

- Snøen blir nok liggende noen dager til, men utover i uken kan det bli slutt på snøen i lavlandet. 

STENGT: Flesland Lufthavn i Bergen måtte stenge tredje juledag grunnet store snømengder. Dette bildet er fra en tidligere anledning.

Alle brøytebiler ute

Utforkjøringer og kollisjoner preget søndagen også i innlandet, ikke minst på Biri sør for Lillehammer der en bil kjørte av E6. To voksne og ett barn ble sendt til sykehus for sjekk.

Også i de nordligste fylkene skled biler av veien, og helt sør i landet snødde det så voldsomt på morgenen 3. juledag at alle brøytemannskaper ble mobilisert, meldte Fædrelandsvennen.

Også i vest, der det har blåst aller mest i julen, lavet snøen ned. Bare i bergensregionen ga julesnøen jobb til alle Vegvesenets brøytebiler. Mange måtte ty til kjetting for å komme seg opp og fram.

Flesland stengt

I Bergen der bergenserne kan se tilbake på det våteste året siden 1967 med over 3.000 millimeter nedbør hittil i år, skapte søndagens nedbør store problemer for flytrafikken.

Store snømengder og glatt rullebane satte Bergen lufthavn Flesland ut av spill fram til utpå ettermiddagen. Konsekvensen var flere forsinkelser i flytrafikken på den første store utfartsdagen etter julen.

Men etter en julelanghelg med som begynte med storm i vest og vindkast i opp mot orkan styrke flere steder, og som fortsatte med et skikkelig snøfall, er det bare å belage seg på nytt rufsevær. Meteorologisk institutt opplyste til Stavanger Aftenblad søndag at stormen vender tilbake allerede natt til tirsdag.

Søndag kveld melder Statens vegvesen (SVV) om fine kjøreforhold i hele landet.

- Det er ingen fjelloverganger som er stengt, utenom dem som nesten er permanent stengt i Finnmark. Og det er heller ikke kolonnekjøringer, sier trafikkoperatør Pål Sundt Fredriksen til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere