Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forsker: - Et typisk eksempel på noe som kan skjære seg

Sukhoj Su-24 ( NATO-kallenavn: «Fencer» ) er et taktisk angrepsfly utviklet i Sovjetunionen. Su-24 ble satt i produksjon i 1971, og ble ble formelt tatt i bruk av det sovjetiske flyvåpen i 1974 (Arkivbilde).
Sukhoj Su-24 ( NATO-kallenavn: «Fencer» ) er et taktisk angrepsfly utviklet i Sovjetunionen. Su-24 ble satt i produksjon i 1971, og ble ble formelt tatt i bruk av det sovjetiske flyvåpen i 1974 (Arkivbilde). Foto: Wikimedia Commons
Sist oppdatert:
Russisk kampfly skal ha blitt skutt ned av NATO-landet Tyrkia.

Tyrkiske myndigheter meldte at et russisk Su-24-fly ble skutt ned etter at det hadde krenket tyrkisk luftrom.

Russlands forsvarsdepartement avviser imidlertid at flyet krenket tyrkisk luftrom, og hevder kampflyet ble skutt ned i Syria.

Tyrkia, som er et NATO-land, hevder det russiske flyet ble advart ti ganger før de åpnet ild.

- Dette er et typisk eksempel på ting som kan skjære seg. Det man frykter er at denne typen hendelser tar av på grunn av en misforståelse, sier forsker på avdeling for sikkerhet og konflikthåndtering ved Nupi, Ståle Ulriksen, til Nettavisen.

- Og da er det viktig å finne mekanismer som kan roe ned situasjonen før den eskalerer.

Ulriksen sier imidlertid at det er en fordel at Russland nylig har hatt dialog med flere av de tunge NATO-landene i forbindelse med den militære kampanjen mot IS.

NUPI-forsker Ståle Ulriksen.

- Store spenninger
- Men akkurat nå foregår det en ubåtjakt utenfor Skottland. Selv om man slåss sammen mot IS (Den islamske stat), så er det store spenninger mellom de ulike partene. Da blir det veldig viktig med mekanismer som kan roe ned situasjonen, sier Ulriksen.

I henhold til NATOs artikkel 5, skal samtlige NATO-land komme til unnsetning om et NATO-land ber om militær assistanse i forbindelse med et militært angrep.

- Kan russerne ha beveget seg inn i tyrkisk luftrom ved en feiltagelse, Ulriksen?

- Det er et relativt begrenset luftrom, så når man driver denne typen operasjoner kan man åpenbart gjøre feilberegninger. Men samtidig har Russland gjort en uvane av å krenke andres luftrom eller fly ganske nærme grensen, spesielt i Europa med land som Sverige, Finland og i Baltikum, sier han.

Ulriksen sier at Russland har mellom fire og åtte kampfly av typen Su-24 stasjonert på en base i regionen, som brukes i militæroperasjonen mot IS.

NUPI-forsker Julie Wilhelmsen

- Ekstremt farlig
Russland-ekspert Julie Wilhelmsen sier russiske jagerfly har tidligere i høst krenket tyrkisk luftrom. Da gikk Tyrkia hard ut og advarte om å skyte ned fly som krenket deres luftrom. Wilhelmsen beskriver situasjonen som ekstremt farlig.

- Dette er veldig betegnende for hvor ekstremt farlig og problematisk hele situasjonen i og over Syria er, sier forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, avdeling for Russland og Eurasia, Julie Wilhelmsen, til Nettavisen.

- Det er klart at dette er dramatisk i den forstand at det står veldig på vippen når det gjelder et samarbeid mot IS mellom Russland, Vesten, NATO og de forskjellige maktene som har innflytelse i Midtøsten, sier Wilhelmsen.

NATO holder tett kontakt med medlemslandet Tyrkia etter nedskytingen av et russisk fly.

- NATO følger situasjonen tett. Vi er i kontakt med tyrkiske myndigheter, sier en tjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Tyrkiske myndigheter bekrefter at de har skutt ned et russisk fly som de hevder krenket tyrkisk luftrom. Russlands forsvarsdepartement benekter at flyet var inne over Tyrkia.


Tyrkiske myndigheter meldte at Su-24-flyet ble skutt ned etter at det hadde krenket tyrkisk luftrom, og at det var advart ti ganger før det ble åpnet ild.

Men Russland sier de kan bevise at flyet var i syrisk luftrom hele tida. De sier også at flyet ble beskutt fra bakken, ifølge Interfax.

- Pilotene hoppet ut av flyet
TV-kanalen Haberturk viser flyet som styrter i flammer i Syria, like ved grensa. Begge flygerne ser ut til å ha greid å hoppe ut av flyet i fallskjerm, ifølge opptak som er sendt ut av nyhetsbyrået Anadolu.

En tyrkisk militærtalsmann sier at det var tyrkiske F16-fly som skjøt ned kampflyet etter at det var kommet inn i tyrkisk luftrom.

Han gjør det klart at flyet ble advart før det ble åpnet ild, men at advarslene ble ignorert.

- Russisk pilot er død
En video som en syrisk gruppe har sendt til nyhetsbyrået Reuters, viser angivelig en russisk pilot som ligger ubevegelig på bakken. En representant for opprørsgruppa, som opererer nordvest i Syria, sier russeren er død.

«En russisk pilot. Gud er størst», sier en stemme på videoen mens en gruppe menn samler seg rundt personen på bakken.

En rekke opprørsgrupper er til stede i den nordvestlige Syria, men ekstremistgruppa IS har ikke noen kjent tilstedeværelse her.

Samtidig melder nyhetsbyrået DPA at en «moderat syrisk opprørsgruppe» sier en av flygerne i det russiske kampflyet som ble skutt ned, er drept.

Tyrkiske medier meldte tidligere tirsdag formiddag at en av flygerne ble tatt til fange av turkmenske opprørsstyrker i Syria.

«Gud er stor»
Aktivister i området lastet tirsdag opp en video som viser et fly som styrter, og der man kan høre noen rope: «Gud er stor, det var et russisk fly».

Tyrkia har tradisjonelt støttet de syriske turkmenerne, som i dag er organisert i en opprørsgruppe ved navn Syriske turkmenske brigader. De er alliert med de vestligstøttede opprørerne i Den frie syriske hær.

Russland har i snart to måneder bombet opprørsgrupper i Syria.

I denne videoen kan du se flyet krasje mot bakken:

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!