*Nettavisen* Nyheter.

Forsker: - Mye pollen innvirker på selvmordsfrekvensen

Foto: BORIS ROESSLER

Antall selvmord og selvmordsforsøk øker om våren.

06.06.13 10:50

Oslo (NTB): Nå viser en norsk studie at økt forekomst av pollen kan ha sammenheng med økningen av selvmord og selvmordsforsøk.

Det er professor Ping Qin ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging ved Universitetet i Oslo som står bak studien, melder NRK.

Ping Qin har gått gjennom tall fra Danmark som går helt tilbake til 1980, og mener å kunne påvise at den massive pollenutløsningen om våren kan øke selvmordsrisikoen.

Årsaken er at pollenutløsningen gir allergiske betennelsestilstander som fører til at personer med økt allergirisiko blir mer utsatt for depresjoner og derav påfølgende selvmord.

- Resultatene betyr at identifiseringen av mulige miljømessige utløsere av selvmord kunne bane vei for nye tiltak i forbindelse med prediksjon og forebygging av selvmord, mener professoren.

Hun har gjennomgått 13.700 rapporterte selvmord og selvmordsforsøk fra Danmark og skriver i sin studie at undersøkelsen viser en økning på 6,4 prosent i ukentlige selvmord blant befolkningen selv med en moderat økning av pollen. Også meteorologiske data er tatt med i undersøkelsen.

Hos menn øker selvmordsrisikoen selv med moderat økning av pollenforekomster, mens hos kvinner må man opp i en viss mengde før tallene viser en økning.

Tallene viser også at personer som sliter med stemningslidelser er mer utsatt for effekten av mye pollen enn personer uten en slik lidelse.

Annonsebilag