RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forsker: - Snus er bedre for folkehelsa enn røyk

Oslo (NTB): Nordmenn snuser ikke i tillegg til å røyke, men snuser i stedet for å røyke. Snusen brukes også av røykere som ønsker å slutte eller trappe ned på sigarettforbruket.

Et spørsmål forskningsleder Karl Erik Lund ved Sirius har tatt for seg, er om snus vil kunne komme i tillegg til eller istedenfor sigarettene, skriver Forskning.no.

- Vår mangeårige snusforskning tyder på at snus i større grad kommer i stedet for sigarettene og i mindre grad i tillegg til røykingen, sier Lund.

Forskjellen i risiko mellom røyk og snus, og bruksmønstrene, gjør at snus har en positiv nettoeffekt for folkehelsen, mener forskeren. Han forteller at interessen for disse resultatene er stor i EU, som i nær framtid skal avgjøre om snus skal få konkurrere med sigaretter på nikotinmarkedet i Europa.

Forskningen viser også at de fleste snusbrukere er tidligere røykere, og at flere bruker snus for å enten kutte ned på eller slutte å røyke. Til tross for advarsler fra myndighetene har snus blitt den mest brukte sluttemetoden, og ifølge forskeren ser effekten fra snus ut til å være bedre enn fra de nikotinholdige legemidlene. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere