Gå til sidens hovedinnhold

Forsker bak koronavaksinen har positive kreft-nyheter

En av forskerne bak koronavaksinen, Ozlem Tureci, sier at det neste målet deres er en kreftvaksine.

NEW YORK (Nettavsien): På fredag ble legen og forskeren Ozlem Tureci, som stiftet det tyske selskapet Biontech sammen med sin ektemann Ugur Sahin, hedret og fikk utdelt pris av den tyske presidenten Frank-Walter Steinmeier .

- Dere begynte med å lage et legemiddel for å behandle kreft hos et enkelt individ. Og i dag har vi en vaksine for hele menneskeheten, sa den tyske presidenten da han på fredag ga ekteparet den høytstående utmerkelsen «Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden» (Bundesverdienstkreuz) for deres arbeid med vaksinen.

Les også: Kinas «flaggermuskvinne» advarer om at koronaviruset bare er «toppen av isfjellet»

Bestemte seg over frokosten

Hun og ektemannen Ugur Sahin, som i dag er konsernsjef i selskapet, bestemte seg under en frokost for å kaste seg over koronaviruset da de først hørte om nyheten fra Kina.

I over to tiår hadde de jobbet med teknologien som hadde som mål å utnytte kroppens immunforsvar for å takle svulster, et arbeid de mente også kunne brukes i bekjempelsen av koronaviruset.

Les også: Vaksinert sykepleier sjokkert over kollegaer: - Det er jo helt vanvittig

De to døpte med en gang arbeidet; «Project Lightspeed» og allerede 11 måneder senere hadde britene godkjent bruken av mRNA-vaksinen som Biontech utviklet sammen med den amerikanske legemiddelgiganten Pfizer.

Bare en uke senere hadde også USA godkjent bruken og nå får millioner av mennesker den livreddende sprøyten fra Pfizer/Biontech.

- Det lønner seg å ta en modig avgjørelse og har troen på at om man har et helt eksepsjonelt team, så kan man løse et hvilke som helst problem eller hindring som kommer din vei, sier Ozlem Tureci i en intervju med AP, gjengitt i blant annet ABCNews.

Les også

Kinas «flaggermuskvinne» advarer om at koronaviruset bare er «toppen av isfjellet»

I USA går vaksinasjonen nå unna i rekordfart. Her vaksineres det gjennomsnitt 2,5 millioner mennesker daglig, og målet president Joe Biden satte seg om å vaksinere 100 millioner mennesker innen hans første 100 dager som president var over, er allerede nådd.

Nå har presidenten ifølge han satt seg fore å vaksinere 200 millioner mennesker før han har sittet 100 dager som president, og satser på at alle amerkanere skal ha fått tilbud om vaksinen innen 1. mai.

Les også: Sykepleier kommer med sjokkerende opplysninger om koronapasientenes siste tanker og ord før de dør

- Vi har flere kreftvaksiner basert på mRNA

Vaksinen til Biontech og Pfzer er en såkalt mRNA-vaksine. En mRNA-vaksine trenger ikke selve viruset for å gjøre deg immun.

I stedet brukes avansert genteknologi for å få kroppen selv til å produsere det fremmede materialet immunforsvaret skal gjenkjenne, slik at den kan starte produksjonen av antistoffer uten at den har blitt infisert.

Tureci sier sier til AP at de nå jobber en kreftvaksine.

- Vi har flere forskjellige kreftvaksiner som er basert på mRNA, sierTureci til AP.

Les også

Vaksinert sykepleier sjokkert over kollegaer: - Det er jo helt vanvittig

På spørsmål fra nyhetsbyrået om når en behandlingsterapi for kreft ved bruk av mRNA kan være på plass, svarer hun følgende.

- Det er veldig vanskelig å forutsi innenfor innovativ utvikling. Men vi regner med at vi i løpet av et par år vil ha våre vaksiner for kreft på et stadie hvor vi kan tilby det til mennesker, sier hun.

Les også: Donald Trump med bisarr vaksineuttalelse

BioNTech har i dag ansatte fra over 60 land, og i forbindelse med at Tureci og ektemannen fikk utmerkelsen på fredag, uttalte hun at dette var noe de aldri hadde greid å oppnå disse resultatene alene.

- Dette dreier seg om en enorm innsats fra veldig mange: teamet vårt i Biontech, alle partnerne som var involvert, regjeringer og reguleringsmyndigheter som alle jobbet sammen med en følelse av dette hastet, sier Tureci.

- Slik vi ser det, er dette en erkjennelse av denne innsatsen og også en feiring av vitenskapen, sier hun.

Les også: - Totalt idiotisk at Trump prøver å ta æren for dette