RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forsker: Bruk av keisersnitt må begrenses

Oslo (NTB): Det er viktig å begrense antall keisersnitt i tilfeller der det ikke er medisinsk nødvendig, mener forsker og lege Mette Christophersen Tollånes.

- Keisersnitt er et ubetinget gode og redder liv der det er medisinsk nødvendig. Men det er alltid fare for komplikasjoner ved et slikt inngrep, og derfor er det viktig å begrense bruken der det ikke er nødvendig, sier Tollånes til Aftenposten.

Hun jobber ved Medisinsk fødselsregister og Laboratorium for klinisk biokjemi i Bergen og har studert den økende bruken av keisersnitt både i Norge og i utlandet. Over 16 prosent av alle fødsler i Norge er keisersnitt, ifølge Tidsskrift for Den norske legeforening.

-Én ting er risikoen ved selve inngrepet. I tillegg viser det seg at det kan ha en rekke langtidseffekter. For eksempel har disse kvinnene økt risiko ved neste svangerskap, blant annet for at morkaken skal vokse fast eller løsne for tidlig. I tillegg ser man at det er sammenheng mellom å bli født med keisersnitt og astma hos barn. Det kan skyldes at barn som blir født på denne måten ikke får tømt lungene for fostervann, slik man gjør ved vanlig fødsel. Disse barna blir heller ikke utsatt for mors bakterieflora på samme måte, sier forskeren.

Hun tror at bedre informasjon til leger og de vordende mødrene må til for å gjøre at flere velger normal fødsel. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere