Forsker: Det nye tollvernet kan gi dyrere mat

Oslo (NTB): Regjeringens nye og omstridte tollbestemmelser fører til at ost, biff og fileter blir dyrere, mener professor Ivar Gaasland.

Tirsdag ble det kjent at regjeringen har besluttet å styrke tollvernet for flere landbruksvarer og derfor bytter ut kronetoll med prosenttoll.

Endringene trer i kraft 1. januar 2013 og vil styrke importvernet for biffilet, lammekjøtt og faste oster. Regjeringens målsetting er å øke norsk matproduksjon med 20 prosent de neste årene, sa landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) tirsdag.

Verken Vedum eller utenriksminister Jonas Gahr Støre mener tollreglene vil føre til økte priser for norske forbrukere, noe professor Ivar Gaasland ved institutt for økonomi ved Universitetet i Bergen ikke er helt enig i, skriver Aftenposten.

I første omgang blir ikke norsk mat dyrere, men prosenttollen vil utvilsomt føre til dyrere matvarer for Ola og Kari Nordmann, mener han.

- Ja, det vil føre til dyrere mat. Å si at dette ikke vil føre til dyrere mat, er tøv. Det er jo intensjonen bak det hele, sier han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.