RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forsker: Ekstremt uoversiktlig i Egypt

Oslo (NTB-Ann Fredriksen): Volden i Egypt er både farlig og ødeleggende for en overgang til reelt demokrati, sier forskeren Jon Nordenson.

- Det er en ekstremt uoversiktlig situasjon i Egypt, med mange ulike krefter, hvorav noen kanskje ønsker å skape kaos. Det er en ideell situasjon for å gjøre det nå, med så mange grupper som står mot hverandre, sier Nordenson, stipendiat ved Universitetet i Oslo, til NTB.

Han viser til at det også er meldt om sammenstøt og voldsepisoder andre steder i Egypt, blant annet i Sinai, noe som forsterker den svært kompliserte situasjonen.

Nordenson vil ikke ta stilling til hvem som sto bak drapene på over 40 islamistiske demonstranter i Kairo mandag morgen, men understreker at det er flere ulike grupper som kan ha et ønske om å skape kaos og som derfor tyr til vold.

- Man skal ikke glemme at militæret har vært maktbasen i landet siden 1952. De hadde også betydelig innflytelse under Mursi. Nå har de stått bak en maktovertakelse som er populær blant mange, men man skal også huske hva de har gjort før. Det er ingen lang tradisjon for demokrati i Egypt, og i militæret finnes de som ikke ville nøle med å gå imot folkets vilje for å trygge egne interesser, sier Nordenson. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere