RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forsker frykter islandsk korthus

Sist oppdatert:
Professor Thore Johansen ved Norges Handelshøyskole advarer mot Islandske banker og frykter at dersom en aktør faller, så raser alle. Sjekk saken her
De siste årene har islandske banker for alvor gjort seg gjeldende i det nordiske finanslivet.

Den islandske storbanken Kaupthing har gjort flere store kjøp, både i Sverige, Storbritannia og Danmark samt etablert seg i Norge.

Islandske Islandsbanki har overtatt Bolig- og Næringsbanken og Kredittbanken i Norge. Dessuten har Landsbanki Island vokst heftig de siste årene.

Dette har gjort professor Thore Johnsen bekymret. I et notat som Kredittilsynet har mottatt i forbindelse med Islandsbankis søknad om overtagelse av Kredittbanken advarer Johnsen mot det islandske stormløpet. Det skriver Dagens Næringsliv.

I notatet skriver professoren at en egenkapitalkrise vil 'sannsynligvis prege alle de tre bankene, og det er god grunn til å frykte en korthuseffekt.'

De tre bankene nevnt over står alene for halvparten av verdien på den islandske børsen. Johnsen mener dette er grunn til å bekymre seg over og viser ifølge Dagens Næringsliv til den høye prisingen aksjene har.

Dessuten vil det islandske aksjemarkedet være for lite, frykter professoren, dersom bankene skal hente egenkapital i en krisetilstand. Professoren trekker også frem en hvis grad av krysseierskap og at mye av børskapitalen sannsynligvis er lånefinansiert og finansiert av bankene selv.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere