RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forsker: Ikke god nok kapasitet til etterretning

Europas etterretningstjenester har ikke god nok kapasitet til å følge alle terrormistenkte, fastslår forsker Helge Lurås.

- Britiske sikkerhetsmyndigheter har opplyst at de har et par tusen personer på sin liste over personer de holder oppsikt med. Tallet i Frankrike kan være enda høyere. Det er altså flere tusen personer som befinner seg i en terrordatabase og som de burde holde øye med, og det har de rett og slett ikke kapasitet til, sier Lurås som er leder ved Senter for internasjonal og strategisk analyse, til Aftenposten.

De to brødrene som fransk politi nå gjør alt de kan for å finne etter terrorangrepet i Paris onsdag, ble helt sikkert fulgt av fransk etterretnings- eller sikkerhetstjenester, sa statsminister Manuel Valls torsdag. Men dersom det skulle vise seg at det var disse to som gjennomførte angrepet mot redaksjonen til satiremagasinet Charlie Hebdo, så var forhåndstiltakene ikke tilstrekkelige.

Lurås mener man må anta at dette også gjelder et svært stort antall personer som europeiske myndigheter har identifisert som en mulig terrortrussel.

Både Lurås og forskerkollega Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt sier man må følge personer 24 timer i døgnet dersom man skal kunne oppdage at de har eventuelle terrorplaner.

- Det er bare å gange opp antallet terrormistenkte med hvor store ressurser som kreves for å følge én person skikkelig, så ser man at det er helt urealistisk at sikkerhetsmyndighetene i Europa skulle ha kapasitet til å følge alle dem de gjerne skulle ha fulgt, sier Lurås.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere