*Nettavisen* Nyheter.

Forsker mener asylsøkertall er misbrukt

Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Anklager statssekretær Pål Lønseth og Justisdepartementet for grov misbruk av forskning.

26.01.12 07:51

Oslo (NTB): Forskningsdirektør Arne Strand mener regjeringen har misbrukt forskningen hans til å spre uriktig informasjon om asylsøkere.

I november i fjor sa statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet til TV 2 at «så mye som 40 prosent av de som kom hit og som returnerer, angrer faktisk på at de tok beslutningen om å komme til Norge».

Lønseth henviste til en rapport om returprogrammet for asylsøkere fra Christian Michelsens institutt (CMI) i Bergen, men nå sier forskningsdirektør Arne Strand at tallene Lønseth refererte til, ikke finnes i rapporten, skriver Dagsavisen.

- Vi lette igjennom rapporten med lupe fordi vi ikke kjente oss igjen i det han sa. Det nærmeste vi kom var at 38 prosent av dem som returnerte til irakisk Kurdistan, mente at forholdene var bedre enn forventet, sier Strand.

Han synes det er å gå vel langt å si at det er det samme som at de angret på at de kom til Norge.

- Det er grov misbruk av forskning, sier Strand, som tolker Lønseths sitat som et innvandringspolitisk utspill som gir en misvisende beskrivelse av asylsøkere.

Strand tror nordmenn kan bli mer skeptiske til asylsøkere på grunn av Lønseths uttalelse. Forskningsdirektøren mener suksess ikke bare må måles etter antall returnerte hoder, men også etter hvordan de returnerte lykkes med å reintegrere seg i hjemlandet, og han peker på at rapporten hadde et kritisk blikk på hvordan returordningen kan bli bedre.

Statssekretær Pål Lønseth sier til Dagsavisen at han ikke husker nøyaktig hva han sa i intervjuet, men sier han beklager hvis han har bidratt til en feiltolkning av rapporten. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.