OSLO (Nettavisen): - Vi må bli flinkere til å si at «det er jeg ikke enig med deg i» og så forklare hvorfor, uten å angripe, men holde oss til saken, sier professor og språkforsker Anne-Birgitta Nilsen ved OsloMet til Nettavisen.

Vår avis er en blant flere som forrige uke kjørte kampanjen «Jeg står opp mot hatprat på nett», med en oppfordring om å bekjempe hatefulle ytringer på nett. Nettavisen spurte Nilsen om hennes råd som lingvistikk-ekspert. Hvordan skal vi generelt stå opp mot hatprat på nett?

Advarer mot generaliseringer

- Det farlige med merkelappen hatprat er at den svekker folks status, den rammer verdigheten din, sier hun og advarer dermed mot å bruke benevnelsen vidt og bredt.

Nilsen er tidvis oppgitt over en debatt som foregår i skyttergravene. Ti år etter bomben i regjeringskvartalet og massakren på Utøya er temaet hatprat og hvordan bekjempe det igjen brennaktuelt.

- Ingen liker å bli kalt hatere. Ingen er bare hatere. Verden er ikke svart-hvitt, det er ikke dem og oss, haterne og vi andre. Det er grove generaliseringer. Vi bør heller snakke om hva som er sagt og si at «denne ytringen liker jeg ikke fordi», for eksempel at den er egnet til å skape mistenksomhet. Jeg merker meg også at en del av dem som har gått hardt ut også fremmer sin egen godhet. Men vi kommer oss ikke videre på den måten. Vi kommer bare videre ved å føre en saklig debatt, sier Nilsen.

Les også: Fabian Stang-innlegg vakte sterke reaksjoner: - Så betent at jeg sletter innlegget mitt

- Flinkere til å lese hverandre

Hun peker på at språkets flertydighet, ytringens kontekst og vår egen fortolkning av hva andre sier, er vanskelig.

- Vi må bli flinkere til å høre hva motparten sier, ikke bare la oss styre av følelsene som utløses når vi leser og lytter. Vi har litt for mange skinndebatter, etter min mening. Vi må bli flinkere til å lese hverandre, ikke bare gjøre antakelser.

Vil rydde på sosiale medier

Skal debatter som den om hatprat og ekstremisme føre noe sted, mener Nilsen det må vises mer ansvarlighet på sosiale medier.

- Jeg har forsket mye på sosiale medier, der muligheten for å opptre anonymt er utbredt. Det er veldig uheldig fordi det fratar folk ansvar. De kan si hva som helst. Det blir mer ekstreme samtaler. Derfor tror jeg det er viktig å fremme ansvarlighet i disse foraene, sier hun.

Les også: SV går hardt ut mot Solberg: – Regjeringen må slutte å finansiere rasisme