RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forsker på dyre-død

Nå skal det forskes på hunndyrene som døde i snøskredet i Snøhetta. Hele 199 reinsdyr omkom i skredet.

Sist uke ble samtlige synlige dyr i raset gravd ut, i et samarbeid mellom Lesja kommune og Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Fraktes ikke ned
Totalt 199 dyr er gravd fram fra raset og lagt i hauger, klargjort for nedtransport fra området, melder NINA på sine nettsider.

Av de 199 døde dyrene er 150 hunndyr, 48 hanndyr og ett med ukjent kjønn. NINA skal ta hånd om alle hunndyrene, og disse skal transporteres ned fra fjellet for å sikre vitenskapelige prøver. Hanndyrene skal ikke fraktes ned, men plasseres ut i terrenget på steder der risikoen for at de vil kunne forurense vatn og vassdrag er minimal.

Unikt materiale
Materialet som nå er tilgjengelig er unikt for forskning og forvaltning, både på grunn av omfanget av døde dyr og fordi det representerer et tilfeldig utvalg av stammen i motsetning til materiale fra jakt.

Analyser av prøvene vil kunne gi økt kunnskap om en rekke problemstillinger, blant annet bestandsutvikling, drektighet/fostervekt, jaktseleksjon, radioaktivitet og genetikk, melder nettstedet. Materialet vil også gi muligheter til samarbeid med universiteter og høyskoler med tanke på studentoppgaver.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere