Gå til sidens hovedinnhold

Forsker refser regjeringens skryt av skoleelever

Oslo (NTB): Regjeringen bruker den internasjonal undersøkelsen om mattekunnskaper blant grunnskoleelever feil når de sier at norske tiåringer er best i Norden i matte, mener forsker Liv Sissel Grønmo.

- Det er ikke grunnlag for å trekke så bastante klare konklusjoner om at vi er best i Norden når det gjelder tiåringer, sier Grønmo til TV 2.

Hun er førsteamanuensis ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning ved Universitetet i Oslo og en av forskerne som står bak den norske delen av en internasjonal undersøkelse om mattekunnskaper, den såkalte TIMSS-rapporten.

TV 2 viste torsdag til at både kunnskapsminister Kristin Halvorsen, næringsminister Trond Giske og statsminister Jens Stoltenberg flere ganger har fremført argumentet om at norske tiåringer er de beste i Norden i matte.

Forskeren anklager statsministeren for å bruke tallene feil, blant annet fordi det er stor usikkerhet rundt utvalget av elever på femte trinn som har vært med i undersøkelsen. Rapporten sammenligner egentlig fjerdeklassinger, men ettersom norske fjerdeklassinger er yngre enn fjerdeklassinger i de andre nordiske landene, er det også tatt med femteklassinger.

Liv Sissel Grønmo forteller videre det var en dramatisk nedgang i mattekunnskapene fra 1995 til 2003. Trenden er senere snudd, men Norge er ikke der vi bør være, ifølge forskeren. (©NTB)

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer