RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forsker tatt for juks

Foto: Erik Holsvik (Rogalands Avis)
Sist oppdatert:
Manipulerte biologiske prøver ved Stavanger universitetssjukehus (SUS).

- Jeg har aldri før opplevd et så direkte og graverende tilfelle av forskningsjuks, sier forskningssjef Jan Petter Larsen ved Nasjonalt Kompetansesenter for Bevegelsesforstyrrelser (NKB) ved SUS til Stavanger Aftenblad.

Forskeren manipulerte biologiske prøver for å gjøre sine forskningsresultater mer oppsiktsvekkende. Den utenlandske forskeren hadde analysert 26 prøver av ryggmargsvæske fra personer med nyoppdaget Parkinson, men resultatene brøt radikalt med tidligere funn og etablerte teorier innen Parkinson-forskning.

For to år siden ble mistanken vekket da forskningssjefen fikk se resultatene og betegnet dem som «too good to be true».

Tidlig i vår innrømmet forskeren at han hadde tilsatt et stoff i ryggmargsvæsken for å oppnå resultater som ville vekke oppsikt. To dager etter at jukset ble kjent fikk han beskjed om å fratre sin stilling.

Ifølge SUS har ikke jukset fått konsekvenser for pasientene. Ingen har fått ekstra behandling eller undersøkelser med bakgrunn i de feilaktige analysene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere