– En koronavariant som smitter raskere og gir mildere sykdom er det beste vi kan håpe på, sier seniorforsker Gunnveig Grødeland til Stavanger Aftenblad.

Grødeland er leder for forskningsgruppen Influensa og adaptiv immunitet ved Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved Universitetet i Oslo.

Les også: Fyres opp av spørsmål om vaksine: - Helt udiskutabelt!

Gruppen har startet med undersøkelser av den nye mutasjonen og skal blant annet prøve å finne ut hvordan varianten påvirker risikogruppene, og hvordan vaksinen beskytter mot den.

– Koronaviruset vil nok bli likestilt influensaviruset i alvorlighetsgrad. Det vil alltid være til stede, men typisk kun gi mild sykdom. Slik det ser ut nå er en slik mutasjon veien ut av pandemien, sier hun.

Les også: Anerkjent vaksineforsker advarer: - Den neste pandemien kan bli verre

En mutasjon som gir mildere sykdom og raskere smitte kan være et tegn på en koronavariant som vil være kompatibel med et samfunn uten restriksjoner.

Gunnveig Grødeland gjestet Nettavisens podkast Stavrum & Eikeland tirsdag 30.november:

Nye tiltak

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier det vil komme nye nasjonale koronatiltak tirsdag. - Det blir tiltak vi vil merke i hverdagen vår, sier Kjerkol.

Kjerkol sier til NRK at regjeringen tirsdag vil komme med nye tiltak fordi vi har fått en situasjon med mye smitte med delta-varianten.

– I tillegg har vi fått omikron på toppen som sprer seg raskt, sier Kjerkol

– Det blir tiltak vi vil merke i hverdagen vår, sier helseministeren videre.

Les også: Én av tre mener myndighetenes omikrontiltak ikke er nok

Ifølge helseministeren er det nå nødvendig med nye kontaktreduserende tiltak.

Helseministeren satt mandag et møte med kommunene om håndteringen av pandemien og tiltaksbehov.

Rekordhøye smittetall

Smittetallene i Norge er rekordhøye, og stadig flere blir smittet av omikronvarianten. Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) har tidligere sagt at hun er bekymret for utviklingen.

Les også: Fauci om omikronvarianten: Oppmuntrende funn om alvorlighetsgraden

Det siste døgnet er det registrert 4.117 koronasmittede i Norge. Det er 1.240 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 3.687 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 2.642, så trenden er stigende.

Mandag var 295 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var 33 flere enn dagen før.

82 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 47 på respirator. Det er 14 flere på intensiv og to flere på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.