Professor Phil Jones på avdelingen Climatic Research Unit (CRU) ved University of East Anglia er for tiden under hardt press etter at 3000 dokumenter og e-poster fra avdelingen ble lekket ut på Internett.

Serveren ble hacket og alt materialet ble lekket ut på en russisk nettside i forrige uke.

Mange skeptikere hevder at e-postlekkasjen viser at ledende klimaforskere har utelatt vitenskapelig data i rapportene på global oppvarming som de har levert til FNs klimapanel.

Den mest skandaløse e-posten er trolig den hvor Jones angivelig uttrykker en form for glede over dødsfallet til en klimaskeptiker.

«På et merkelig vis, så er dette gledelige nyheter,» skrev Jones i e-posten.

Lekkasjen har vært en pinlig affære for universitetet og skapt stor debatt i Storbritannia.

LES OGSÅ: Klimaforsker: - Vi er ofre
LES OGSÅ: - Klimaets Watergate-skandale
LES OGSÅ: Hacket server for å avdekke klimabløff

E-postkorrespondansen viser tilsynelatende hvordan ledende klimaforskere har manipulert rådata og diskuterer hvordan de kan unngå å svare på henvendelser som faller inn under offentlighetslover.

Alle e-postene er publisert her, hvor de også er søkbare.

George Monbiot, som er en ledende britisk miljøaktivist, krever nå at Jones trekker seg fra stillingen ved universitetet.

- Det verste er at noen av e-postene antyder at det er gjort forsøk på å hindre publisering av arbeidet til skeptikere, eller hindret det fra å havne i rapporten til FNs klimapanel (IPCC), sier Monbiot til Daily Mail.

Nekter å trekke seg
Jones nekter derimot å trekke seg fra stillingen og avviser enhver påstand om at han eller andre forskere har manipulert rådata.

- Vi stiller oss absolutt bak forskningen som vi produserer her ved University of East Anglia og det har blitt gjennomgått av likemenn og publisert, sier han til avisen.

- Noen av e-postene var sannsynligvis preget av dårlig ordvalg og var sendt i øyeblikkets hete, mens jeg var frustrert. Jeg angrer på å ha sendt noen av dem. Vi har ikke slettet noen e-poster eller noe data her ved CRU, sier han.

Skandalen har ikke gått upåaktet hen i USA heller, og senator Jim Inhofe varsler en kongressgranskning av forskningen som er levert til IPCC. Det er verdt å nevne at senatoren er en glødende skeptiker av menneskeskapte klimaendringer.

Uavhengig granskning
Klimaekspert ved London School of Economics, Bob Ward, sier at ingenting tyder på at forskningsrapportene er manipulert, men han ønsker likevel at det blir gjennomført en uavhengig granskning av e-postene, melder Daily Mail.

Han tror også at skandalen kan ha negative konsekvenser for klimatoppmøtet.

- Jeg frykter at det vi nå ser vil bidra til forvirring hos folk i forkant av toppmøtet i København. Beslutningene som blir tatt i København er i stor grad basert på opinionspress, og hvis de blir forvirret av denne slags type informasjon, så er det lite hjelpsomt for denne demokratiske prosessen, sa Ward til Nettavisen i forrige uke.

Statsråd Hanne Bjurstrøm, som er leder for den norske forhandlingsdelegasjonen, tror ikke saken vil ha noe påvirkning på klimatoppmøtet i København.

- Nei, det tror jeg ikke vil ha noen betydning, sier hun til Nettavisen.