Gå til sidens hovedinnhold

Forskere: - Feil å forby solarium for ungdom

Statens strålevern vil nekte ungdom å sole seg i solarium, men forskere mener det er nytteløst.

(BIIPMAG): - Jeg er veldig lei meg for at Statens strålevern ønsker å forby bruk av solarium for personer under 18 år, sier professor Johan Moan ved Radiumhospitalet til biipMag.

Vil ha 18-årsgrense
Mandag skrev vi at Statens strålevern har oversendt et forslag til Helse- og omsorgsdepartementet hvor de foreslår at det innføres et forbud mot at personer som ikke har fylt 18 kan benytte seg av solarium.

Les saken: Kan bli 18-årsgrense for solariumsbruk

- Forslaget er nylig oversendt departementet. Deretter skal det ut på høring, så det vil nok ta noe tid før en eventuell forskriftsendring vil bli gjort gjeldende, sa avdelingsdirektør Gunnar Saxebøl i Statens strålevern til NTB.

- Ungdom trenger mer sol
Det er et dårlig forslag, mener professor Moan ved Radiumhospitalet. Moan er en av landets fremste forskere på soling og hudkreft.

- Særlig ungdom har godt av å sole seg. Forskning viser at 70 prosent av norsk ungdom benytter mer enn fire timer foran en datamaskin daglig og det vil kunne være feilslått å da forby en D-vitaminskilde som solarium, sier Moan.

Han understreker at det er svært viktig at man er forsiktig når man soler seg, men:

- Soling i små doser er svært godt for kroppen og fyller opp de helt nødvendige D-vitaminlagrene vi har i kroppen. Men det er svært viktig å understreke at man må unngå å bli solbrent, sier Moan.

Faktisk vil en halv time sommersol midt på dagen gi like mye D-vitaminer som en liten flaske tran på 250 ml.

Vil ikke fraråde solarium
Han får delvis støtte av forsker Alina Porojnicu ved samme sykehus.

- Jeg vil være forsiktig med å anbefale ungdom å bruke solarium, men jeg vil heller ikke fraråde det. Norske ungdommer har et altfor lavt innhold av D-vitamin og solarium i riktige doser bidrar til å gjenoppbygge lagrene av disse viktige vitaminene, sier Porojnicu.

Og soler du deg, bør du følge en helt klar regel.

- Soling i ti minutter to ganger i uka i vinterhalvåret og at man er svært varsom med å ikke bli solbrent, så viser forskning at det er bra for kroppen, sier Porojnicu.

- Kreftforeningen mener soling automatisk øker sjansen for føflekkreft med 75 prosent om du soler deg i solarium før fylte 35. Vil du likevel gå god for at solariumsbruk for ungdom kan være sunt?

- Det er kun én studie som viser dette. Det blir helt feil å dra så generelle konklusjoner ut i fra denne. Personer som får denne diagnosen er ofte ute i solen ellers. Hvordan kan man vite at det er solarier som fører til hudkreft? spør Porojnicu.

Viktige effekter av solarium
Hun mener de positive effektene av fornuftig solariumsbruk kan være vel så viktige som de negative.

- Lavt D-vitaminnivå er en stor risikofaktor for indre kreft, som tykktarm-, prostata- og brystkreft. Øker man D-vitaminnivået gjennom for eksempel solariumsbruk, så muligens forebygger man for disse kreftformene. Jeg mener det blir feil å bare se på den ene siden av dette, sier hun.

Begge forskerne er enige om at D-vitamin er svært viktig.

- D-vitamin er viktig for å sikre en sterk benbygning, det styrker også immunforsvaret og dersom man skal gjennom en kreftbehandling er sjansen for å overleve mye større om man har rikelig med D-vitamin. I tillegg er det mange andre positive effekter av D-vitamin, sier Moan.

- Forbud kan virke mot sin hensikt
Forslaget fra Statens strålevern burde heller vært å styrke informasjonsarbeidet blant ungdom, slik at ungdom blir bevisste på å ikke sole seg for mye og å unngå solbrenthet, mener Moan.

- Et forbud vil kunne virke mot sin hensikt. Klart at noen få vil kunne pådra seg skader, men det er ikke veldig mange som gjør det. Flertallet vil oppleve positive effekter av solingen, sier Moan.

- Er ikke massedrap
Forsker Porojnicu er enda mer kritisk mot forslaget.

- Det er helt feil å skulle forby dette. Solariumsentrene driver ikke med massedrap. Tvert i mot kan liv spares ved bruk av solarium som følge av den økte D-vitaminbeholdningen, sier Porojnicu.

- Dessuten: om vi fikk flere til å sole seg, ville det kunne øke levealderen i Norge, så her er det mange positive effekter, sier professor Moan.

Begge vil kraftig advare mot for mye soling og solbrenthet.

- Vær forsiktig, sier de.

Siste fra biipMag.no: Gå til forsiden her!

Kommentarer til denne saken