OSLO (Nettavisen): Forskere som har utviklet et nytt prognoseverktøy for klimaet forutsier at de neste fem årene blir uvanlig varme.

MDGs Une Bastholm sier utsiktene til flere graders oppvarming i løpet av noen få tiår er dramatiske og at det nå haster med å gjennomføre endringer. Hennes parti vil gjøre Norge til et foregangsland blant annet når det gjelder å gjøre hele bilparken utslippsfri.

Det franske, nederlandske og britiske forskere har utviklet er en ny metode for å forutsi global gjennomsnittlig lufttemperatur på jordens overflate og gjennomsnittlig temperatur i havoverflaten. For perioden 2018-2022 viser deres modeller en varmere enn normal periode, noe som ventes å forsterke den langsiktige trenden med global oppvarming, heter det i en forskningsartikkel publisert i Nature Communications denne uken.

Venter å se mer av ekstreme temperaturer

Forskerne mener det er økt sannsynlighet for høye til ekstreme temperaturer i denne perioden.

Det er forskere fra Laboratoire d'Océanographie Physique et Spatiale i Brest i Frankrike, Ocean and Earth Science, University of Southampton i England og Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut i De Bilt i Nederland som står bak studien.

- Dominoeffekten kan bli dramatisk

- Klimaendringene kommer nå raskere og kan bli mye mer alvorlige enn mange har trodd. Selv med en politikk som er stilet mot at vi kun skal få to graders oppvarming, er det nå ting som tyder på at dominoeffekten kan føre til at vi likevel vil få flere graders oppvarming i løpet av noen få tiår. Dette er dramatisk – og det legger større press på oss alle å gjennomføre de endringer som er nødvendige for å få ned utslippene, sier stortingsrepresentant og talskvinne for Miljøpartiet de grønne, Une Bastholm, til Nettavisen.

Hun sier hun håper nyheter om klimaendringer i framtida vil skape lyst til å mobilisere mot endringer.

- Klimaendringer kan virke abstrakt og fjernt, og det kan være vanskelig å forstå sammenhengen mellom vær og klima. Heldigvis er det stor enighet om klimaforskningen, og jeg mener det er klokt å lytte til advarsler og ta forhåndsregler. Min jobb som politiker er å prøve å forklare hva vi som politikere kan gjøre, og hva vanlige folk kan gjøre for å bidra, slik at folk føler at det nytter å engasjere seg og tør å stille krav til politikerne om politikk som tar sikte på å unngå klimaendringer, sier hun.

- Kan vise verden at det er mulig

- Hvilke tiltak må vi sette i verk lokalt og globalt i møte med global oppvarming?

- Dersom vi skal klare å begrense den globale oppvarmingen, kan vi ikke hente opp all olje og gass som nå er funnet. MDG mener at Norge her har et ansvar, som en eksportør av olje og gass, og dermed av klimaendringer. I Norge er det viktig at vi fortsetter satsingen på å få en elektrisk bilpark. Her kan vise verden at det faktisk er mulig – i et grisgrendt land– å bygge en infrastruktur som muliggjør at hele befolkningen går over til elektriske biler, sier Bastholm.

MDG er en av partiene som raskt vil ha utbygging av ladenett for elbiler, i hele landet.

- Utviklingen av elbilteknologi går heldigvis raskt, og Equinor-sjef Eldar Sætre er blant dem som mener at elbilen vil utløse nedtur i oljebransjen, sier Bastholm.

70 prosent tror på menneskeskapte klimaendringer

I en undersøkelse Cicero - senter for klimaforskning - presenterte på Arendalsuka tirsdag sier 77 prosent at de mener påstanden om at det pågår klimaendringer stemmer ganske godt eller veldig godt, melder NTB.

Under 10 prosent avviser at menneskelig aktivitet påvirker klimaet, mens rundt 70 prosent mener vi bidrar til endringene.

Rundt 4000 mennesker er spurt. Datainnsamlingen er gjort av TNS Gallup.

Norske utslipp på vei ned

Onsdag la Statistisk sentralbyrå fram tall for utslipp av klimagasser i Norge som viser at disse er på vei nedover.

Les også: Klimagassutslippene gikk ned i 2017

Det totale utslippet var ned 1,7 prosent sammenlignet med 2016.

Det totale utslippet er beregnet til 52.412.000 tonn CO2-ekvivalenter, og dermed ble 2017 det året Norge slapp ut minst CO2 siden 1995.