*Nettavisen* Nyheter.

Forskere: Isbjørn formet av krysning med brunbjørn

Oslo (NTB): Dagens isbjørn er blitt som de er blant annet gjennom av krysning med brunbjørn gjennom 4-5 millioner år. Dermed er den en mye eldre art enn tidligere antatt, viser ny forskning.

I tillegg har klimaendringer påvirket størrelsen på bjørnebestanden, ifølge en internasjonal studie i regi av Pennsylvania State University og University of Buffalo i USA. Forskere fra Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, Norsk Polarinstitutt og Universitetsstudiene på Svalbard (UNIS) har også deltatt.

Studien viser at isbjørn utviklet seg som art for rundt 4-5 millioner år siden, men fortsatte å krysse seg med brunbjørn lenge etter dette.

Ifølge prosjektleder Charlotte Lindqvist ved universitetet i Buffalo kan det forklares med klimaendringer. Når den arktiske drivisen trakk seg tilbake, kom de to artene i nær kontakt med hverandre ved at deres utbredelsesområder overlappet.

Forskerne fant at isbjørnen som art er eldre enn tidligere antatt, faktisk mye eldre enn de 600.000 år som nylig ble foreslått i en annen undersøkelse.

Studien ble mandag publisert i nettutgaven av Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Den inneholder den mest omfattende analysen av isbjørnens DNA som er gjort til nå. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.