*Nettavisen* Nyheter.

Forskere mener FN må forandres for å redde miljøet

Oslo (NTB): En omfattende endring av FN må til hvis verden skal unngå en global miljøkatastrofe. Det trengs dyptgående endringer i måten det internasjonale samfunnet styrer på, mener 32 ledende forskere.

I en artikkel i forskningstidsskriftet Science tar forskerne, som er tilknyttet Earth System Governance Project, til orde for en omfattende endring av FN.

Årsaken er at de mener at FN må forandres radikalt for å kunne styre utviklingen i en positiv retning.

Blant forskerne finner vi de to nordmennene Arild Underdal og Steinar Andresen, som begge er tilknyttet forskningssenteret CICEP - Senter for internasjonal klima- og energipolitikk i Oslo.

- Å foreta små, regelmessige endringer har vært den aksepterte måten å styre jorden på siden FNs miljøkonferanse i Stockholm i 1972, sier Arild Underdal. Denne tilnærmingsmåten holder ikke når utfordringene vokser så raskt som de nå gjør, slår han fast.

Forskerne etterlyser derfor blant annet et FN-råd for bærekraftig utvikling som skal være direkte underlagt generalforsamlingen og sørge for at prinsipper om bærekraft blir ivaretatt i hele FN-systemet. I tillegg vil de at FNs miljøprogram skal omorganiseres til en helt egen FN-organisasjon for å gi arbeidet større autoritet og mer forutsigbar finansiering. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.