RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forskere: Milepæl i kampen mot arvelig kreft

Sist oppdatert:
Oslo (NTB): Et stort internasjonalt forskningsarbeid har gitt langt sikrere informasjon om hvilke gener som øker risikoen for arvelig tarmkreft og hvilke som ikke gjør det.

Det velrenommerte fagtidsskriftet Nature Genetic publiserte søndag det som omtales som et vesentlig fremskritt i kampen mot arvelig kreft.

Tidsskriftet presenterer arbeidet til en tverrfaglige internasjonal forskningsgruppe som har utarbeidet nye retningslinjer for å tolke resultatet av gentester knyttet til arvelig tarmkreft.

Forskerne har gjennomgått alle de 12.645 ulike genvarianter som er rapportert å kunne gi tarmkreft i voksen alder og funnet ut at det var tvil om 2.360 av de ulike variantene er riktig vurdert. Arbeidet har ført til nye prosedyrer for hvordan resultat av genfeil skal klassifiseres.

Norske Pål Møller har vært med i den internasjonale forskningsgruppen.

- Dette betyr at fra nå av kan den som ønsker å vite, få klar beskjed om det foreligger en genfeil som gir sykdom, eller om resultatet av testen viser normale forhold, sier Møller, som er seniorforsker og leder for Forskningsgruppe mot arvelig kreft ved Oslo universitetssykehus. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere