*Nettavisen* Nyheter.

Forskere: Mulig korona-gjennombrudd

PRESENTERER LOVENDE FUNN: Et britisk forskningsmiljø i Oxford vil mandag 20. juli presentere resultatene av en forskningsstudie om en mulig koronavaksine. (Illustrasjonsbilde).

PRESENTERER LOVENDE FUNN: Et britisk forskningsmiljø i Oxford vil mandag 20. juli presentere resultatene av en forskningsstudie om en mulig koronavaksine. (Illustrasjonsbilde). Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Forskere ved University of Oxford skal ha utviklet en vaksine som gir «dobbel beskyttelse» mot coronaviruset.

17.07.20 11:28

Det er knyttet stor spenning til forskningsresultatene som blir publisert mandag. I beste fall kan de ha en vaksine klar i oktober, skriver den britiske storavisen The Telegraph.

Avisen omtaler vaksinen som «verdensledende» ved at den skal utløse en immunrespons mot sykdommen.

Nyhetsstudio: Siste nytt om koronapandemien

Blodprøver tatt fra prøvedeltakerne skal vise at vaksinen stimulerte kroppen til å produsere både antistoffer og T-celler, som er en viktig del av immunforsvaret og angriper og eliminerer infiserte celler direkte.

Det er foreløpig ikke kjent om det norske firmaet Bergen Bio, som er med i en stor britisk test nettopp i Oxford, er en av leverandørene til vaksinen som betegnes som «ekstremt lovende».

- Absolutt lovende

- Resultatene er absolutt lovende. Dette er jo en av de vaksinekandidatene som kom raskest i gang etter at viruset ble kjent, og dermed også en av dem som har kommet lengst i den kliniske utprøvingen, sier direktør John-Arne Røttingen i Norges forskningsråd i en kommentar til Dagbladet om vaksineprosjektet i Oxford.

Han leder en av de tre største og viktigste koronastudiene i verden, WHO-studien «Solidarity Trial». Studien foregår i 21 land og over 6000 personer inngår så langt i den.

Forskningsfunnene, som kommer fra en klinisk studie som ble innledet i april og der 500 frivillige fikk vaksinen, skal publiseres i det medisinske tidsskriftet The Lancet 20. juli.

Skal prøves ut i Brasil

En større utprøving av vaksinen skal omfatte 5000 frivillige i Brasil, et av landene som er hardest rammet av koronaviruset. Viser vaksinen seg effektivt, sier selskapet AstraZeneca at de står klare til å produsere opp mot to milliarder doser, melder The Telegraph.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag