*Nettavisen* Nyheter.

Forskere på høyreekstremisme kan miste jobben

Oslo (NTB): Kun to personer har forsket på høyreekstrem ideologi og terrorisme etter 22. juli-angrepene. Nå står disse i fare for å miste jobben ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

14.02.14 09:45

Jacob Ravndal og Johannes Due Enstad er begge i midlertidige vikariater ved FFI, og er de eneste i landet som har forsket på høyreekstrem terrorisme etter 22. juli. Nå begynner de å gå tomme for midler for å forske videre, skriver Klassekampen.

- Etter 22. juli trodde vi at det skulle være mulig å få støtte til å forske på dette feltet, men der tok vi grundig feil. Vi har banket på mange dører uten hell, og hvis vi ikke får friske midler står vi i fare for å måtte stoppe ett av prosjektene nå, og begge prosjektene på sikt, sier Thomas Hegghammer, sjefsforsker ved FFI.

- Vi går glipp av kunnskap om potensielle terrorister, og vi får en svekket evne til å oppdage nye, sier han til avisen.

Helsedepartementet og Kunnskapsdepartementet etablerte en nasjonal koordinering for 22. juli-forskning i 2012. Koordinator Nils Olav Refsdal bekrefter at det er vanskelig å få finansiert forskning om høyreekstremisme.

- Dette henger sammen med hvordan programmene i forskningsrådet er skrudd sammen. De er instruert etter departementene sine interesser, og departementene vil ha forskning etter sine behov. I dette bildet passer nok ikke forskning om høyreekstremisme så godt inn, sier Refsdal. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.