*Nettavisen* Nyheter.

Forskere ser klar fare i for mye kjøtt

BEGRENS INNTAKET: En større finsk studie, viser klar sammenheng mellom tidligere død og for mye kjøtt. Foto: Thomas Winje Øijord (NTB scanpix)

Det er ikke mye kjøtt vi skal spise for at det blir for mye, viser en ny finsk studie.

At for mye kjøtt ikke er bra for kroppen, har forskere sagt før. En ny finsk studie av middelaldrende menn, viser en tydelig økt dødelighet ved for mye inntak.

Studien er publisert i American Journal of Clinical Nutrition, og omtalt i EurekAlert!.

Gjennomsnittsalderen til de cirka 2600 mennene var 53 år da den første delen av studien ble gjennomført i 1984-1989. Etter dette, ble mennene fulgt i 20 år for å kartlegge når deltakerne døde og av hva.

Menn som spiste mer enn 200 gram kjøtt hver dag, hadde 23 prosent høyere sjanse for tidlig død, enn menn som spiste mindre enn 100 gram kjøtt hver dag.

Les også: Forskere advarer mot å spise for mye egg

Studien viser at menn som baserer sitt behov for proteiner på inntak av kjøtt, har større sjanse for å få diabetes type 2, hjertesykdommer og kreft, sammenlignet med menn som spiser mer planteprotein.

- Funnene bør ikke generaliseres til eldre mennesker som har større risiko for feilernæring, og som vanligvis spiser for lite proteiner, sier PhD-student Heli Virtanen ved University of Eastern Finland.

Les også: Helsedirektoratet advarer - kun én type kaffe anbefales

Samleside: Les alt om temaet helse

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag