RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forskere skal til bunns i dommen mot Viggo Kristiansen

Han har hele tiden nektet for voldtekt og drap av de to jentene i Baneheia. Nå skal forskere undersøke dommen mot Viggo Kristiansen.

Kristiansand (NTB): Med mange års erfaring fra forskning på justismord skal tre forskere se på og skrive bok om dommen mot Viggo Kristiansen, som hele tiden har bedyret sin uskyld i Baneheia-saken.

De tre forskerne er opprinnelig litteraturvitere og jobber ved Senter for humanistiske rettsstudier ved Universitetet i Bergen, melder NRK.

- Ikke mulig
– Det er ikke mulig for oss å komme med svaret på om Kristiansen har gjort det han er dømt for eller ikke. Av prinsipp tar vi ikke stilling til faktisk skyld, men vi kan ta stilling til juridisk skyld, altså om det er tilstrekkelig bevist at han er skyldig, sier Bjørn C. Ekeland. Han er seniorforsker i prosjektet og har drevet forskning på justismord i nesten 20 år.

DØMT: Viggo Kristiansen ble dømt for å være hovedmannen bak voldtektene og drapene på Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. Hans venn, Jan Helge Andersen, ble dømt for å ha voldtatt og drept den yngste jenta. Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring med minstetid på 10 år.

Kjernen i prosjektet er forklaringen til Kristiansens medtiltalte Jan Helge Andersen. Det han fortalte var avgjørende for at Kristiansen ble dømt som hovedmannen i saken der to små jenter ble voldtatt og drept.

Ikke fordele skyld og uskyld
– Vi vil se på ting som åpenbart skurrer og virker påfallende. Han forklarer nøye hva som skjedde med jentene også mens han satt med ryggen til. Det henger ikke på greip, sier Ekeland. Han er påpasselig med å understreke at forskerne ikke skal fordele skyld og uskyld:

– Med tanke på berørte parter, vil vi ikke gi forhåpninger eller så tvil om løsningen av saken, men vi kan likevel mene at en dom er feil. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere