RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forskere tror mange fortsatt sliter etter tsunamien

2. juledag holdes det minnemarkeringer rundt om i verden for dem som døde i tsunamikatastrofen for ti år siden. I Oslo er det et arrangement ved minnesmerket på Bygdøy, der både utenriksminister Børge Brende (H) og tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) deltar. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
2. juledag holdes det minnemarkeringer rundt om i verden for dem som døde i tsunamikatastrofen for ti år siden. I Oslo er det et arrangement ved minnesmerket på Bygdøy, der både utenriksminister Børge Brende (H) og tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) deltar. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Forskere som har fulgt ofrene for tsunamien for ti år siden, tror mange som opplevde katastrofen eller som mistet noen, fortsatt sliter psykisk.

84 av de over 227.000 menneskene som mistet livet i katastrofen, var nordmenn. Mange av de etterlatte ble intervjuet av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress to år etter katastrofen og igjen seks år etterpå.

– Rundt 30 prosent hadde en eller annen psykisk lidelse som depresjon, angst eller komplisert sorg. Noe av det som overrasket oss mest var at vi ikke fant noen nedgang i forekomsten av psykiske lidelser i perioden mellom to og seks år, sier prosjektleder og professor Trond Heir til NTB.

– Selv om det er gått fire år siden siste undersøkelse, mistenker vi at det fortsatt er mange av de etterlatte som har det vanskelig ti år etter katastrofen, fortsetter han.

– Tilheling tar lang tid

Svært mange av dem som opplevde monsterbølgen selv, fikk ulike psykiske lidelser, som depresjon, posttraumatisk stresslidelse og angst. Over halvparten hadde slike plager etter to år, og andelen var fortsatt høy etter seks år.

– Det bekrefter at tilheling kan ta svært lang tid, sier Heir, og påpeker at mange har slitt med å mestre jobb og familieliv som følge av plagene.

Ifølge forskeren er det verst å miste barn eller ektefelle, mens tap av søsken eller foreldre ikke har hatt like store konsekvenser.

På tiårsdagen 2. juledag holdes det minnemarkeringer mange steder i verden, også på det norske minnestedet på Bygdøy i Oslo.

Større behov

Det er ikke uvanlig at etterlatte har behov for å vise tilknytning, kjærlighet og respekt overfor den eller de som er borte, i forbindelse med høytider og årsdager. Derfor har mange hatt behov for slike minnemarkeringer, påpeker Heir

– I tsunamien mistet mange mennesker sine nærmeste i en brå og uventet død. Ingen var forberedt og ingen fikk tatt farvel. Behovet for å markere en tilknytning kan være enda større enn det som er vanlig etter ordinære dødsfall, sier Heir.

Samtidig er det viktig å respektere at slike minnemarkeringer ikke passer alle like godt, påpeker han.

For mange kan det være like naturlig å besøke en grav eller minnes sine kjære på andre måter.

Flest fra Østlandet

64 av de 84 norske som omkom i katastrofen, kom fra Østlandet, viser en oversikt NTB Nyhetsgrafikk har fått fra politidirektoratet. 15 av de døde kom fra Oslo politidistrikt, 13 fra Asker og Bærum og 11 fra Vestfold.

Åtte dødsofre kom fra området til Hordaland politidistrikt og fem fra Rogaland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere