Forskere vil avvikle førstegangstjenesten

Oslo (NTB): Forsvarets egne forskere anbefaler en fullstendig omlegging av Forsvaret. Blant annet vil de oppheve førstegangstjenesten, noe som møter motbør hos forsvarsministeren.

Det er i en rapport fra Forsvaret forskningsinstitutt som legges fram neste tirsdag, at instituttets forskere slår fast at Norge i dag mangler bakkestyrker som kan håndtere kriser både i fredstid og i krig, skriver Aftenposten.

I dagens organisering får bare spesialstyrkene og Telemark bataljon godkjentstempel og løsningen forskerne foreslår vil snu opp ned på det Forsvaret Norge har i dag.

De mener Norge må gå over til et rent yrkesforsvar, der førstegangstjenesten forsvinner. Forskerne ønsker blant annet at deltakelsen i Forsvaret skal være fullstendig frivillig og at norsk ungdom som ønsker seg en militær karriere må skrive under en arbeidskontrakt fra dag én.

De mener også at Heimevernet bør omorganiseres slik at en liten del trenes til et kampklart nivå og på kort tid kan settes inn for å hjelpe Hæren. Denne omorganiseringen skal ifølge forskerne redusere Forsvarets totale ressursbruk og gjøre de forskjellige avdelingene mer robuste.

Forsvarsminister Espen Barth Eide er ikke overdrevent begeistret for forskernes konklusjoner. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.