- Det her er bare enda en bekreftelse på at man nærmest blir sett på som tredjesorteringsmenneske når man går på AAP (arbeidsavklaringspenger, red.anm.), sier Ann Kristin Jenssen til Nettavisen. Hun har fått kjenne med full tyngde hvordan staten forfølger personer de mener har mottatt goder urettmessig.
Torsdag kveld trakk Eva Kristin Hansen seg som stortingspresident. Det skjedde etter at politiet varslet etterforskning for å avdekke om stortingspolitikere har brutt loven i forbindelse med mottakelse av pendlerleiligheter fra Stortinget.
Les også: Stort flertall i alle partier for at stortingspresidenten måtte gå
Les også: – Har brettet ut familielivet mitt
Hansen var langt fra den første som har fått pendlerleilighet på tvilsomt grunnlag, men Stortinget var lite villig til å undersøke dette.

Vil gi politikere amnesti: For seks år siden strammet hun inn for studenter
Ble frikjent, men Nav ga seg ikke
For Jenssen derimot, gikk Nav inn med full tyngde da de mente at hun urettmessig hadde mottatt 290.000 kroner.
I 2014 var Ann Kristin Jensen arbeidsløs etter en tøff konflikt på arbeidsplassen. Hun gikk på arbeidsavklaringspenger (AAP) samtidig som hun gikk til sak mot tidligere arbeidsgiver, og vant. Jenssen fikk 290.000 kroner i erstatning fra tidligere arbeidsgiver.
Nav mente at erstatningen skulle regnes som lønn, og den hadde ikke Jenssen innberettet til Nav. Dermed ble hun anmeldt til politiet for bedrageri og Nav startet tvangstrekk for å drive inn AAP de mente hun urettmessig hadde fått utbetalt.
Du kan lese en lengre kommentar om hennes sak i Nettavisen her.
Hun ble frikjent for bedrageri i tingretten og lagmannsretten. Likevel fortsatte Nav å kreve inn pengene. Nav mente at selv om hun var strafferettslig frikjent, så gjelder andre beviskrav i sivile saker, og at de derfor hadde rett til fortsatt å kunne drive inn pengene. Først da hun varslet søksmål mot Nav, snudde staten. I et forlik fikk hun pengene tilbake og erstatning, skrev Nord24 tidligere i år.
- Jo mindre du har, desto mindre skal du få
I dag er Jenssen altså frifunnet og har tilbakebetalt pengene som Nav krevde inn.
- Hun kan gå videre i livet frikjent og renvasket. Hun hadde ingen intensjon om å gjøre noe straffbart eller skjule noe, men hun ble helt knust av denne saken, sier advokat Roar Bårdlund til Nettavisen og legger til:
- I denne saken ville Nav og påtalemyndighet så absolutt straffe en kvinne hardt basert på uklare regler og sende henne i fengsel i 60 dager. Heldigvis ble hun frikjent i tre rettsinstanser. Det blir spennende å se om påtalemyndighet tildeler tilsvarende ressurser og opptrer like nådeløst når kvinnen er stortingspresidenten.
Med Jenssens dyrekjøpte erfaring, ser hun med avsky på hvordan stortingspolitikere med millionlønn tilegner seg goder til langt større verdier enn de 290.000 kronene som Nav mente at hun skulle innberettet.
- Jo mindre du har fra før, desto mindre skal du få. Hvorfor skal de, pengesterke som de er, bevisst lure til seg mer? Hadde jeg gjort det samme, så ville jeg blitt hengt ut og fengslet, sier Jenssen.
Noen av pendlerboligsakene som tidligere har blitt omtalt, er:
- Tidligere i år, så hun nå eks-leder Kjell Ingolf Ropstad i KrF beklage at han urettmessig fikk pendlerleilighet av Stortinget. Formelt bodde Ropstad (36) på gutterommet i Agder, selv om han og familien bodde fast i Oslo.
- I september ble det kjent at Ap-representant Tellef Inge Mørland fikk leilighet selv om han hadde en egen leilighet i Oslo fra tidligere (egen sak).
- I september ble det også kjent at Sveinung Rotevatn (V) og Tore Storehaug (KrF) hadde unndratt i overkant av 200.000 i skatt for pendlerbolig (egen sak).
- Frp-politikeren Himanshu Gulati hadde fire leiligheter i Oslo, og kjøpte en femte leilighet på Jessheim som han brukte som hjemmeadresse slik at han fikk gratis stortingsleilighet i Oslo (egen sak).
- Eva Kristin Hansen Hansen hadde i flere år formell adresse hos Trond Giske i Trondheim, slik at hun kunne få gratis pendlerbolig av Stortinget, selv om hun egentlig bodde i Oslos nabokommune. Verdien var cirka 450.000 kroner og skatteunndragelse på cirka 170.000 kroner (egen sak).
- Ingen hadde trodd på meg
Nå venter Ann Kristin Jenssen i spenning på hvilke rettslige konsekvenser disse sakene vil få for stortingspolitikere. Politiet har åpnet etterforskning på bakgrunn av seks saker som har blitt avslørt i media denne høsten.
Du kan lese mer om disse her: Skandalen på Stortinget: Skapte full forvirring om etterforskningen
Selv hadde hun aldri kommet unna med forklaringer som «jeg er ingen kjeltring, Jeg har ikke ment å gjøre noe galt» (Aftenposten) eller «jeg misforsto regelverket».
- Det var ingen som trodde på meg, enda jeg la fram dokumentasjon på det ene og det andre. Jeg måtte sitte gjennom tre lange traumatiserende rettssaker etter at jeg hadde blitt ødelagt av mobbing på jobben, sier Hansen.
Les også eget intervju (pluss-sak): Ann Kristin ble tiltalt for svindel, men vant kampen mot NAV: – Jeg føler meg likevel som en taper
- Jeg har null tro på disse politikerne. Jeg synes det er arrogant og urettferdig. Jeg forventer egentlig at det de har fått urettmessig, skal kreves inn med så høyt tvangstrekk at de ikke har penger igjen på kontoen til mat, sier hun.
Det skjedde nemlig med Jenssen. Selv om hun hadde blitt frikjent for bedrageri, fortsatte Nav å kreve inn AAP de mente hun urettmessig hadde fått. Tvangstrekket førte til økonomiske problemer. Hun måtte ta opp forbrukslån som hun slet med i lang tid. Ennå sliter Jenssen med psykiske problemer etter mobbing på arbeidsplassen, forfølgelse av Nav og økonomiske problemer.
- Jeg har til dags dato ikke åpnet et eneste brev eller melding. Jeg får totalt noia, så jeg har en kompis som først åpner og leser alt, og forteller om det er trygg eller slitsom lesing, slik at jeg er forberedt, sier Jenssen.