Forskning: Den eldste har høyere IQ enn den yngste i søskenflokken

SØSKEN: Rent statistisk skal statsminister Erna Solberg ha litt lavere IQ enn sin eldre søster Marit Solberg. Hun er konserndirektør for oppdrett i Marine Harvest ASA.

SØSKEN: Rent statistisk skal statsminister Erna Solberg ha litt lavere IQ enn sin eldre søster Marit Solberg. Hun er konserndirektør for oppdrett i Marine Harvest ASA. Foto: Heiko Junge (NTB Scanpix)

Og årsaken skylles ikke gener, men oppfostringen.

21.10.15 15:18

Det er forskere ved universitetet i Leipzig som har gjennomført en større studie blant totalt 20.000 søsken.

Før funnene går til hodene på alle dere storesøsken: Funnene viser en gjennomsnittlig fall på 1,5 i IQ for hvert søsken, og selv om den eldste vanligvis har mest IQ, så viser funnene også at den yngste er smartere i fire av ti tilfeller.

Funnene viser også at eldre søsken i større grad har en større tro på sin høye intelligens, sammenlignet med deres yngre søsken, skriver britiske metro. Av samme årsak har yngre søsken en tendens til å se på dem selv mindre intelligente enn de virkelig er.

Den nye undersøkelsen stemmer overens med funnene fra en undersøkelse gjort ved University of Illinois i USA. Her ble 263.712 skoleelever undersøkt. Undersøkelsen konkluderte med at eldre søsken hadde i gjennomsnitt ett IQ-poeng mer enn yngre søsken.

Les egen sak: Forskning: Eldre søsken har høyere IQ

Side2 har tidligere også skrevet om undersøkelser som viser at den yngste i søskenflokken oftest er morsomst (les artikkelen her), og at nummer to i en søskenflokk av tre ofte blir glemt, undervurdert og misforstått.

Les: Kjære «dritten i midten»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.