Gå til sidens hovedinnhold

Forskning: Færre små babyer etter røykeloven

Bergen (NTB): Etter at røykeloven ble innført i 2004, fødes færre barn med lav vekt, ifølge en studie som tar for seg kvinner som jobbet i serveringsbransjen og som selv sluttet å røyke da loven kom.

Studien er gjennomført ved Institutt for økonomi ved Universitetet i Bergen, skriver avisa På Høyden.

Forskerne fant ingen endring på den gjennomsnittlige fødselsvekten, men etter innføringen av røykeloven ble det født færre veldig små barn - med en fødselsvekt under 1.500 gram. Det var også mindre sjanse for at kvinnene fødte for tidlig, i undersøkelsen definert som uke 36 i svangerskapet.

890 kvinner som jobbet i hotell- og restaurantbransjen har deltatt i undersøkelsen. I tillegg har forskerne brukt en kontrollgruppe på 3.300 butikkansatte kvinner.

- Vi ser at disse endringene bare var hos kvinner som røkte selv, sier stipendiat Julian Vedeler Johnsen. Han har sammen med Prasant Bharadwaj og Katrine V. Løken skrevet artikkelen «Smoking bans, maternal smoking and birth outcomes».

- Før innføringen av røykeloven var det færre kvinner i denne bransjen som sluttet å røyke da de ble gravide, sammenlignet med kvinner som arbeidet i andre bransjer. Etter reformen var det flere blant dem som jobbet i restaurant eller bar som sluttet å røyke under svangerskapet, fortsetter Vedeler Johnsen. (©NTB)

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?