– Dette er en dag jeg har gledet meg lenge til. I dag tar vi et stort, nytt og viktig skritt mot et friere og mer inkluderende Norge. Dette er et forbud som vil endre folks liv, og som vil forhindre at folk i fremtiden blir utsatt for overgrep, sa Trettebergstuen på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Les også: Anette Trettebergstuen sverget troskap til Kongen — ber om at kongehuset fjernes

Solberg-regjeringen sendte i juli 2021 et forslag om lovregulering av konverteringsterapi på høring. Både SV og MDG var kritiske til forslaget, og Trettebergstuen mente at forslaget ikke gikk langt nok.

– Den forrige regjeringen gjorde ikke jobben. De la fram et altfor dårlig lovutkast, og det omhandlet ikke forbud mot markedsføring. Det vil jeg ha, vi vil ha en lov som går lenger for å sikre at det blir forbudt å krenke folks menneskerettigheter på denne måten, sa Trettebergstuen til Dagbladet tidligere i år.

Konverteringsterapi, også kjent som homoterapi, er en svært omstridt behandling med mål om å endre den seksuelle orienteringen eller kjønnsidentiteten til en person.

Bufdir jobber med en kartlegging av konverteringsterapi i Norge. Den skal være klar sommeren 2023, men regjeringen har allerede varslet at de ikke vil vente på denne før de innfører et forbud mot praksisen.

(©NTB)