Gå til sidens hovedinnhold

Forslag: Vil bøtelegge foreldre som nekter å vaksinere barna

Tysklands helseminister:

Fremskrittspartiet (Frp) utelukker ikke å følge etter.

Tysklands helseminister Jens Spahn (Kristendemokratene) fremmer et lovforslag som forplikter foreldre til å vaksinere barna sine mot meslinger.

I lovforslaget vil foreldrene av uvaksinerte barn risikere bøter på inntil 2500 euro, som tilsvarer snaut 25.000 kroner, i tillegg til at uvaksinerte barn risikerer å bli ekskludert fra skoler og barnehager.

- Jeg ønsker å utrydde meslinger, sier Spahn til den tyske avisen Bild am Sonntag, ifølge Reuters.

- Enhver som går på skole eller i barnehage bør være vaksinert mot meslinger. De som ikke vaksinerer barnet sitt, risikerer bøter på opptil 2500 euro, sier Spahn.

Spahn hevder lovforslaget har bred støtte i koalisjonsregjeringen som ledes av Angela Merkel.

Tiltak som obligatorisk vaksinering har havnet på den politiske agendaen i en rekke vestlige land etter omfattende økning i antall meslingstilfeller rundt om i verden.

Frp utelukker ikke bøter

I Norge er det Frp som er pådriveren av obligatorisk vaksinering. Helsepolitisk talsperson i Frp, Åshild Bruun-Gundersen, fikk flertall på landsmøtet for forslaget til Trøndelag Frp om obligatorisk vaksinering av barn i offentlige barnehager, norsk helsepersonell, flyktninger og asylsøkere.

I vedtaket foreslåes det også at flyktninger og asylsøkere tilbys vaksinasjon i Norge ved første anledning, og at de sjekkes innen tre dager etter ankomst.

Bruun-Gundersen, som var forslagsstiller, sier til Nettavisen at hun også har vurdert tiltak som bøtelegging av foreldre som ikke vaksinerer barna sine mot meslinger og andre alvorlige sykdommer.

- Jeg har vurdert det, men har kommet fram til at jeg ikke vil anbefale Frp det nå. I første omgang stiller vi krav om dokumentert vaksinasjon for å få plass i offentlige barnehager, og for å få jobbe i Helsevesenet. Vi fikk bred tilslutning på vårt Landsmøte for å starte der, sier hun.

Bruun-Gundersen sier at hun på sikt ikke utelukker tiltak som bøtelegging.

- Men det er ikke sikkert vi kommer til å være avhengig av bøter hvis skoler og offentlige barnehager krever dokumentasjon på vaksinering for å få plass. Da kan private aktører etablere egne barnehager for barn som ikke er vaksinert, sier hun.

- Vi er helt tydelige på at vi ønsker en stans i utviklingen vi har sett i Europa og andre steder i Vesten, hvor alvorlige sykdommer som meslinger har kommet tilbake. Dette er kjempealvorlig. Jeg er glad for at flere land i Europa setter inn tiltak for å stoppe spredningen av disse sykdommene, sier hun.

Streng praksis i flere land

Tyskland er ikke det eneste landet som vurderer, eller har vedtatt, en streng praksis for vaksinemotstandere.

Italia innførte en lov i 2017 hvor barn nektes å gå i barnehage dersom de ikke er vaksinert, skriver The New York Times. I tillegg risikerer foreldre med barn i barneskolen bøter på inntil 500 euro dersom de ikke kan framlegge legeerklæring på at barna er vaksinert mot enkelte farlige sykdommer.

I New York City innførte politikerne nylig hastetiltak med obligatorisk vaksinering i enkelte bydeler etter utbrudd av meslinger i forrige måned.

I Australia opererer de også med en form for bøtelegging, hvor foreldre som ikke vaksinerer barna sine mister 28 australske dollar (150 kroner) i skattefordeler annenhver uke, skriver USA Today.

- Foreløpig står vi (Frp red.anm.) litt alene om disse forslagene, men vi vil kjempe for dette i regjering, sier hun.

- Vaksinasjonskrav for turister

Bruun-Gundersen sier at hun også vurderer forslag som kan hindre turister fra å bidra til spredning av alvorlige sykdommer når de ferierer i Norge.

- Vi ønsker også å foreslå å igangsette et arbeid om å stille vaksinasjonskrav for turister som skal besøke Norge, for å hindre import av nye alvorlige og smittsomme sykdommer. Tuberkulose for eksempel er utryddet i Norge, men kan fort komme tilbake fordi vaksinen er tatt ut av barnevaksinasjonsprogrammet, sier hun.

Frps politiske talsperson legger ikke skjul på hva hun mener om såkalte vaksinemotstandere.

- Jeg mener vaksinemotstandere er livsfarlige. De har bidratt til oppblomstring og holder liv i alvorlige sykdommer med potensielt dødelig utfall for voksne og barn som av ulike grunner ikke har mulighet til å vaksinere seg mot disse sykdommene, sier Bruun-Gundersen.

- Jeg har ingen respekt for dette valget. Vaksiner redder liv, legger hun til.

Vaksinemotstander Kjetil Dreyer, som er grunnlegger av Facebook-gruppen «Vaksineaksjonen», er kritisk til forslag som obligatorisk vaksinering og bøtelegging.

- Det vi ser her er et stort globalt push for å gjøre vaksinering obligatorisk. Enhver form for tvangsprosess som dette er grunnlovsstridig. Man har et eget helsevalg, man eier sin egen kropp og kan ikke tvinges inn i helsevalg mot sitt eget samtykke, uansett hva det er, sier Dreyer til Nettavisen.

- Norske konkrete pressmidler som å ta uvaksinerte barn ut av barnehagen, er helt absurd. Det må være opp til den enkelte barnehagen og barnehageledelsen å ta det valget. Jeg mener alle barn har rett til barnehageplass, og da må man i så fall opprette egne barnehager for uvaksinerte barn, sier han.

Dekningsgrad på 85 prosent

Ifølge UNICEF er det cirka 169 millioner barn som de siste åtte årene har gått glipp av den første dosen med meslingvaksinen, noe som har skapt en grobunn for utbrudd med økende omfang de siste par årene.

Dekningsgraden for den første vaksinedosen var 85 prosent i 2017, mens UNICEF anbefaler dekningsgrad på 95 prosent for å sikre flokkimmunitet.

Kommentarer til denne saken