*Nettavisen* Nyheter.

Forsøkte å lande fire ganger

Piloten skal ha ignorert advarsler om å lande på flyplassen.

10.04.10 19:10

Polens president Lech Kaczynski (60) og kona Maria var om bord i flyet da det krasjet inn i tretopper og styrtet i bakken like før landing på flyplassen i Smolensk vest i Russland.

Les også: - 89 viktige mennesker døde på dette flyet

Det offisielle antalle personer ombord i ulykkesflyet er nå satt til 96, mens det tidligere på dagen var rapportert så høyst som 132. Ingen overlevde ulykken.

Piloten får skylden
Årsaken til ulykken er ennå ukjent. Men lokale myndigheter hevder at piloten kan ha gjort en feil som forårsaket flystyrten, melder BBC.

- Flykrasjen skyldes trolig en feil gjort av besetningen under landing, sier en ikke navngitt offisiell kilde, melder Sky News.

Tråsset råd
Men lokalmyndighetene i Smolensk bekrefter at piloten trosset et råd om å lande et annet sted.

- Piloten ble rådet til å lande i Minsk, men valgte likevel å lande i Smolensk, sier talsperson for lokalmyndighetene i Smolensk, Andrei Yevseyenkov, melder russiske medier.

Det blir lørdag ettermiddag hevdet av det russiske nyhetsbyrået RIA Novostiat Smolensk har relativt dårlig utstyr for landingshjelp i dårlig sikt, og det var tett tåke i området da ulykken skjedde.

Forsøkte å lande flere ganger
Polske medier hevder lørdag ettermiddag at flyet skal ha krasjet på sitt fjerde forsøk på å lande i Smolensk. Dette bekrefter nå russiske mydnigheter. De hevder at da flyet var 2,5 kilometer unna flyplassen, begynte flyet på eget initiativ å fremskynde landingen og startet nedstigningen.

Da skal flygerlederne ha beordrert flyet om å vende tilbake, men dette ble ignorert.

På vei inn mot rullebanen skal flyets vinge ha hektet tak i et tre, ifølge øyenvitner.

Nådde ikke rullebanen
- Flyet til Polens president klarte ikke å nå rullebanen da det gikk inn for landing, sier guvernøren i Smolensk, Sergei Antufiev, til russisk TV.

Ingen overlevde ulykken, bekrefter offisielle kilder.

- Ekstremt viktig markering
President Kaczynski var på vei til Smolensk for å markere at det er 70 år siden Katyn-massakren fant sted, hvor sovjetiske styrker drepte tusenvis av polakker. Hendelsen skulle markeres av både russiske og polske myndigheter.

- Dette var en ekstremt viktig markering. Hele Polen satt ved TV-en og skulle følge med på talen han skulle holde under markeringen av Katyn-massakren som skjedde for 70 år siden. Det var også familier av ofrene om bord i flyet, sier polens ambassadør til Norge, Wojciech Kolanczyk, til Nettavisen.

Les også: - Piloten kan ha forårsaket flystyrten i Russland
Les også: Polens president bekreftet omkommet

Videre sier Kolanczyk at markeringen var en milepæl i relasjonsbyggingen mellom Russland og Polen.

- Dette var en svært viktig markering for Russland og Polen som ville løse vanskelighetene mellom disse landene. Og statsminister Vladimir Putin viste masse sympati da han sammen med vår president markerte massakren for tre dager siden.

Kaos
Polen står overfor et valg om kort tid. Lederen for Underhuset i parlamentet, Bronislaw Komorowski, har automatisk blitt konstituert som Polens president etter den tragiske flystyrten. Kolanczyk sier at Polen er godt rustet til å håndtere kriser av denne dimensjonen.

- Vi er i stand til å takle en slik situasjon, men vi må jobbe masse med å håndtere kaoset som oppstår etter dette, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.