Forsøkte å ta sitt eget liv

- Det var ikke noe helhjertet forsøk, sa den tiltalte i retten.

23.09.13 15:09

HTML EMBED

25. august 2012 kjøpte den 38 år gamle tiltalte et tau på Biltema. Dette tauet forsøkte han å henge seg med.

- Det er litt tungt å snakke om akkurat nå. Jeg var i ferd med å gi opp alt sammen. Det var ikke et helhjertet forsøk. Jeg tok tauet rundt halsen og lente vekta mi på det, fortalte mannen i retten tirsdag morgen. Mannen nektet for at han var deprimert på grunn av Sigrid-saken.

Etter 25. august begynte han å vaske ned campingvogna for å skjule spor. 38-åringen klarte ikke å være tydelig på hvorfor han gjorde dette.

- Jeg forutser problematikker, svarte mannen i retten.

Bilskadene
Tirsdag vil den tiltalte fortsette å svare på spørsmål om hva han gjorde da Sigrid forsvant og var borte. Første del av formiddagen ble brukt til å snakke om biler som han har disponert.

Her kom det fram at 38-åringen i de første avhørene ikke fortalte om Passaten han hadde sovet i etter at Sigrid forsvant, og om den grønne Citroënen skadene som hadde skader i fronten. Politiet mener at det var denne bilen han brukte til å kjøre på Sigrid da hun forsvant 5. august. I Oslo tingrett sier mannen at han ikke vet hvem som har skadet bilen.

- For meg ser det ut som om noen har hoppet ned på bilen, sa mannen i retten. Ifølge ham ble den utsatt for hærverk natten mellom 4. og 5. august.

Da han ble vist bilder av den skadede Citroënen i avhør så svarte mannen at han var usikker på om dette i det hele tatt var hans bil. I dag erkjenner han imidlertid at bilen ble påført de aktuelle skadene før han solgte den.

Husker ikke
Hvor var den tiltalte 5. august da Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant? Hvorfor skrudde han av mobilen sin i denne perioden? Hvorfor flyttet han ut av campingvogna i låven 5. august? Hvorfor kjøpte han klorin og salmiakk 10. august? Hvorfor husker han så lite fra disse dagene? Det er noen av spørsmålene som statsadvokat Nina Margoth Prebe boret igjennom mandagens utspørring av den tiltalte i Sigrid-saken.

Påtalemyndigheten mener at 38-åringen drepte Sigrid i campingvogna etter å ha bortført henne 5. august 2013, og at han kjøpte vaskemiddel for å vaske vekk spor. Salmiakk ble funnet på Sigrid da hun ble funnet på Kolbotn 3. september.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Kritisk
Forsvarer John Christian Elden var mandag kritisk til påtalemyndighetens pågående og konfronterende linje overfor 38-åringen.

– Det virker som om påtalemyndigheten ikke tar hensyn til at de har en påstått utilregnelig person foran seg når hun stiller spørsmål, kritiserte forsvareren med henvisning til aktor Nina Prebe, etter at første dag i retten var over.

Prebe på sin side mener det er hennes eneste jobb å stille spørsmål slik at Oslo tingrett får en best mulig oversikt i saken.

Mens den tiltalte hardnakket hevder han er uskyldig og tilregnelig, mener påtalemyndigheten han står bak drap på 16-åringen og at han er utilregnelig. Derfor er det også tatt forbehold om at aktor vil kreve overføring til tvungent psykisk helsevern når påstand skal legges ned i saken.

Den tiltalte hadde svært dårlig hukommelse på flere ømfintlige områder da rettssaken startet i Oslo tingrett mandag. Han benektet konsekvent de indisier påtalemyndigheten mener knytter ham til forsvinningen og det senere likfunnet. Flere ganger nærmest avviste han aktors resonnement og vegret seg fra å kommentere mulige sammenhenger mellom ham selv og Sigrid.

– Mediedekningen i Sigrid-saken utfordring for rettssikkerheten

Bruken av rettskommentatorer kan føre til forhåndsdømming og er en utfordring for rettssikkerheten i Sigrid-saken, mener lederen for advokatforeningens forsvarergruppe.

– Problemet er når de går inn og vurderer bevisene og trekker slutninger om hvem som er troverdig og hvem som ikke er det, og hva retten nå må legge til grunn på de ulike stadiene i saken, sier advokat Frode Sulland til NRK.

Det var et stort medieoppbud da saken mot 38-åringen som er tiltalt for å ha bortført og drept Sigrid Giskegjerde Schjetne i august i fjor startet i Oslo tingrett mandag. En rekke medier dekker saken direkte, og får hjelp av eksperter til å tolke det som skjer i rettssalen.

Mannen nekter for å ha drept 16-åringen.

– Det er slik at man har krav på å bli sett på som uskyldig innen det motsatte er bevist, og da skal ikke mediene gjennom sine kommentatorer tråkke på den retten, sier Sulland. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.