Midt på natten våknet kvinnen av at en ukjent mann lå naken i sengen, mellom henne og ektemannen. Mannen befølte henne, og skal ifølge dommen, ha forsøkt å voldta kvinnen. Da kvinnen forsto hva som skjedde, skrek hun til slik at ektemannen våknet. Dermed ble gjerningsmannen kjeppjaget ut av huset.

Den 27 år gamle domfelte mannen, er nå dømt til fengsel i to år og sju måneder for voldtektsforsøk, for innbrudd i hus, og for tyveri. Han nektet straffskyld i Oslo tingrett, men ble ikke trodd av retten.

– Min klient erkjenner ikke skyld, men jeg har ikke fått drøftet dommen med ham ennå, sier forsvarer Kai Vaag til Nettavisen.

Hendelsen skjedde i Oslo en natt til søndag i oktober 2021. Kvinnen og hennes ektemann hadde vært på byen. De kom hjem i 03-tiden sovnet begge i ektesengen etter kort tid.

Les også: Sara (18) våknet av at fremmed person sto i døren til soverommet

Den domfelte mannen hadde vært i familieselskap sammen med kone og barn den kvelden. Etter festen ble han med kona, som jobbet som bud i området der ekteparet bodde. De var ferdig med budrunden i samme tidsrom som ekteparet kom hjem. Mannen sa til kona at han skulle møte en kamerat, og ble sluppet av ved det lokale senteret i bydelen.

I Oslo tingrett fortalte den fornærmede kvinnen at hun våknet litt før klokken 0600 av at noen lå ved siden av henne og berørte hennes intime deler. Han skal også ha gjort iherdige forsøk på å få henne over på siden, slik at han, i følge dommen, kunne fullbyrde en voldtekt. I begynnelsen trodde kvinnen at det var ektemannen, men så hørte hun at han snorket. I tillegg kjente hun en fremmed manns lukt av «sterkt skitt, svette og sex».

Ulike forklaringer

Kvinnen skrek opp slik at ektemannen våknet. Da så de begge at det var en naken, fremmed mann i sengen. Med ektemannen i helene, løp mannen ut fra soverommet, ned trappen til førsteetasjen, og ut hoveddøren. På veien klarte han å få med seg sin t-skjorte og jakke, men buksen hans ble liggende igjen i entreen. Ektemannen fulgte etter overgriperen ut av huset, men stoppet og returnerte til boligen for å ta vare på kona.

Både kona og mannens mobiltelefoner manglet fra soverommet, der de hadde lagt dem før de sovnet. Den ene telefonen ble lokalisert til mannen bukser, som han hadde glemt igjen i entreen. Den andre mobiltelefonen ble, gjennom appen «Find My Iphone», lokalisert til cirka en kilometer unna huset.

Ektemannen ringte politiet som rykket ut og begynte å lete etter mannen ved hjelp av lokasjonsdata fra «Find My Iphone». Cirka 08.20 søndag morgen, ble mannen oppdaget i Lillestrøm. Han hadde da forflyttet seg mange kilometer fra boligen som han hadde flyktet fra.

«I nærheten av Lillestrøm traff de tiltale på el-sparkesykkel uten bukser. Han hadde knyttet t-skjorten rundt livet og hadde på seg en jakke. Tiltalte hadde da både (ekeparets mobiltelefon) og sin egen. Tiltalte ble pågrepet» står det i dommen fra Oslo tingrett.

I Oslo tingrett fortalte 27-åringen at han hadde blitt invitert hjem av ekteparet, fordi han hadde blitt overfalt. Han ble med ekteparet hjem, og sovnet i huset. «Så vet ikke tiltalte hva som skjedde før han våknet av at mannen kastet sin mobiltelefon på ham og traff han i brystkassen» skriver retten fra hans forklaring. I følge 27-åringen hadde kvinnen da ført hans hånd mot hennes intime kroppsdeler. «Tiltalte oppdaget at han ikke hadde klær på seg, og skjulte derfor sin penis med hendene mens han løp fra stedet» står det videre fra hans forklaring. Mannen hevdet i Oslo tingrett at han hadde tenkt å kontakte politiet for å levere tilbake mobiltelefonen som hadde blitt kastet på ham, men at han altså hadde blitt pågrepet først.

Lav IQ

Oslo tingrett trodde ikke på mannen forklaring. Blant annet fordi kvinnens ektemann hadde filmet deler av turen hjem til boligen den kvelden. På den filmen var ikke den 27-årige mannen, som altså hevder at han ble invitert hjem av paret. Retten mener også at mannens forklaring er konstruert, for å passe til bevisene i saken. Han skal først ikke ha fortalt noen ting om at kvinnen skal ha holdt hans hånd på sine private kroppsdeler. Den forklaringen kom først etter at politiet påviste biologisk materiale under neglene til mannen.

Tingretten legger derimot vekt på kvinnen og ektemannens forklaring, som har vært den samme både hos overgrepsmottaket, til politiet og i retten.

Det går forøvrig fram av dommen, at 27-åringen var helt edru denne kvelden. Det ble gjort en rettspsykiatrisk undersøkelse av mannen. Rettspsykiaterne mener at han IQ helt i nedre skikt av hva som er normalt hos mennesker, men at det har vært vanskelig å vurdere han reelle evnenivå, fordi mannen bare snakket til dem på sitt eget morsmål. «Det kunne etter deres vurdering være at tiltalte fungerte bedre innenfor egen kulturkrets. De viste i den forbindelse til at samtlige komparenter – tiltaltes ektefelle ,«onkel» og vennen .. – så på tiltalte som velfungerende» skriver Oslo tingrett.

Rabatt for lav IQ

Oslo tingrett mener at mannen i utgangspunktet skulle hatt en straff opp mot fire års fengsel, men har redusert denne til to år og sju måneder, blant annet på grunn av mannens lave IQ.

«Tiltaltes handlinger og bortforklaringer er underlige, men gir ikke grunnlag for å konstatere at tiltalte har sviktende virkelighetsforståelse eller funksjonsevne» skriver retten og fortsetter:

«Hans forsøk på voldtekt til samleie av en sovende kvinne med mannen liggende ved siden, viser etter rettens vurdering nedsatt realitetsorientering – især ettersom han var helt edru da han gjorde det ... Hans bortforklaring så de sakkyndige som lite smart og noe som støttet konklusjonen om at han var lettere psykisk utviklingshemmet».

Hadde skjedd før

Dette var ikke første gangen mannen hadde gjort noe lignende. Han fikk i 2020 forelegg for hensynsløs adferd. I forelegget står følgende (Nettavisen har anonymisert):

«Fredag ... 2020 på natten i ... i ... trengte han seg gjennom en hekk og inn i hagen til ... . Hun måtte tilkalle politiet. Han stakk da fra stedet. Senere samme natt kom han tilbake og tok seg da inn i leiligheten til ... , satte seg i sofaen hvor ... lå og sov kneppet opp BH-en hennes og forsynte seg med potetgull. Han har deretter fortsatt å oppsøke ... på natten ved å banke i vinduene og riste i dørhåndtaket, fredag ... da han på ny tok seg inn gjennom verandadøra, torsdag ... 2020.»