NYDALEN (Nettavisen): Netcom inviterte på torsdag et samlet norsk pressekorps for å teste ut deres nye superbredbånd.

Netcom er ikke bare først i Norge, men mener også de er først i verden med å koble til internett via det nye superraske mobile bredbåndet, som i Norge blir kalt 4G.

Netcoms administrerende direktør August Baumann er tydelig stolt.

- Først i Norge og først i verden
- Vi har ambisjoner om å bli først i Norge og først i verden med å tilby 4G. Vi tror dette er en moden teknologi, og at markedet er klart for det, sier August Baumann.

- Terminalene er ikke der enda, men de kommer til å være der før vi lanserer dette i 2010. Det tar tid å lage nye terminaler, men vi samarbeider med alle produsenter, og kan love at det vil være terminaler tilgjengelig når vi lanserer dette kommersielt, sier han.

Ifølge Netcom vil det i begynnelsen ikke dreie seg om telefoner, men rene USB-modem.

En MP3-låt - 1 sekund
Hastighetene i dagens 3G-nett ligger i snitt på mellom 2 og 3 Mbit/sekund. Selv om den teoretiske hastigheten på 4G er opp mot 150 Mbit/sekund, vil kunder kunne forvente hastigheter på rundt 15-20 Mbit/sekund. Ifølge fungerende direktør for produktutvikling Vegard Kjenner vil dette gi brukerne en helt ny opplevelse av mobilt bredbånd.

- Å laste ned en vanlig MP3-fil tar i dag rundt 1 minutt over 3G-nettet. Med 4G vil den samme filen lastes ned på 1 sekund. Mail med store vedlegg, som det i dag tar 3 minutter å laste ned, vil ta 3 sekunder med 4G, sier Kjenner.

Han nevner video, online spill og jobbing mot jobbservere som et annet område, hvor det vil gi en svært mye bedre brukeropplevelse å jobbe med 4G.

Uansett vil innføringen av 4G bety langt raskere mobilnett enn i dag. Vi vil i alle fall se en tidobling fra det vi ser på 3G, anslås det.

Les mer: Hva er 4G?

Ikke talenett
Mens dagens mobile bredbåndsnett har støtte for både tale- og datatrafikk, er 4G et rent datanett.

Det betyr at 4G-nettene ikke kommer til å ha en taledel, men at enhver samtale gjort i et 4G-nett per definisjon vil være en bredbåndstelefonisamtale. I praksis vil de fleste 4G-telefoner i fremtiden trolig bruke GSM- eller 3G-nettet til tale og 4G til datatrafikk.

Les også: Netcom tidobler hastigheten

- Det nye 4G-nettet er først og fremst et mobilt bredbåndsnett. Det betyr at du vil kunne håndtere store datamengder som for eksempel streaming av video og TV på en vel så smertefri måte som du kan med de beste ADSL-nettene i dag, forklarer Vederhus.

Allikevel vil ikke Vederhus kalle 4G-nettet et alternativ til «vanlig» internett.

- Jeg vet ikke om vi skal kalle det et alternativ eller et supplement, men det er helt klart at du vil kunne gjøre det samme gjennom mobilnettet i fremtiden, som du gjør på internett i dag, sier han.

Les også: Nå blir mobilt bredbånd billigere

Krever nye mobiler
Det finnes foreløpig ingen mobiltelefoner eller USB-modemsløsninger som har støtte for det nye superraske mobilnettet. Før du og jeg får glede av det nye nettet til Netcom, må dermed de som lager dette utstyret. Det er foreløpig ikke sikkert hvilke utstyrsprodusenter Netcom samarbeider med.

- Vi har ingen terminaler per i dag, men jobber sammen med flere produsenter om utviklingen av dette. Når nettet er klart i 2010, vil det selvsagt også være terminaler klare. I første omgang ser vi for oss innstikkskort og USB-modem, men etter hvert vil det selvsagt også komme telefoner, sa Vederhus da de i januar offentliggjorde planene om å bygge 4G.

Telenor avventer
Storebror Telenor har ikke noe mot at Netcom ønsker å være først med utrulling av 4G i Norge, men har ikke tenkt til å la Netcom ta over det mobile bredbåndsmarkedet av den grunn.

- Netcom ønsker å være først med 4G, og det må de gjerne få lov til. Vi lar oss ikke skremme av det. Vi skal sørge for å være gode og kraftfulle på det vi kommer med og sørge for en god opplevelse på det nettet vi har, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor til Nettavisen.

Likevel legger han ikke skjul på at Telenor også ser på og vurderer den nye teknologien.

- Vi ser selvsagt på om vi skal bygge ut 4G og har kjørt tester av dette hos oss, men vi ønsker ikke å gå ut med noe tidspunkt for når dette kommer. Først prioriterer vi satsingen på videre utbygging av turbo-3G i hele Norge, sier Amundsen.

Han viser blant annet til satsingen på 3G i 900MhZ-båndet, som vil gjøre det mulig å gi mobilt bredbånd til svært mange flere enn de som har det i dag.

- Vi tror ikke 4G er en moden teknologi å rulle ut kommersielt nå, men vi følger selvsagt nøye med i utviklingen, sier Amundsen.

Over 300.000 kunder
Ifølge tall fra Post- og teletilsynets ekomstatistikk for 2008 og første kvartal 2009, er mobilt bredbånd den ekomtjenesten som er i størst vekst, om man måler i antall abonnement.

Ved utgangen av første kvartal 2009 hadde mer enn 300.000 nordmenn et mobilt bredbåndsabonnement, og nesten seks av ti er i privatmarkedet, oppgir tilsynet.

Det er tre aktører som har så godt som alle de mobile bredbåndskundene. Telenor er størst i antall abonnenter med 59,6 prosent av markedet ved utgangen av 2008, mens Netcom hadde 26,5 prosent og Ice hadde 11,6 prosent av abonnentene.