NEW YORK (Nettavisen): Både president Donald Trump og førstedame Melania Trump sto foran noen dramatiske timer, natt til fredag mens de ventet på koronatestresultatet etter at presidentens nære rådgiver Hope Hicks testet positivt for koronavirus.

Ved 07-tiden gikk Trump deretter ut og bekreftet at både han og kona har testet positivt for viruset.

– I kveld har førstedamen og jeg testet positivt for COVID-19. Vi vil starte karantenen og prosessen med å komme oss umiddelbart. Vi kommer gjennom dette SAMMEN! skriver Trump på Twitter.

Også Melania Trump har kommentert nyheten på Twitter:

– I likhet med for mange amerikanere i år, går jeg og presidenten i karantene etter å ha testet positivt for COVID-19. Vi føler oss bra og jeg har utsatt alle kommende avtaler. Vær forsiktig og vi vil alle komme gjennom dette sammen, skriver førstedamen.

Visepresident Mike Pence ønsker paret god bedring:

– Karen og jeg sender vår kjærlighet og bønner til våre kjære venner, president Donald Trump og førstedame Melania Trump. Vi slutter oss til millioner over hele Amerika og ber om full og rask bedring. Gud velsigne deg president Trump og vår fantastiske førstedame Melania, skriver Pence på Twitter.

Pence kan overta

Donald Trump er så langt i god form, selv om han er koronasmittet. Skulle han bli alvorlig syk, kan visepresident Mike Pence overta som fungerende president.

I den amerikanske grunnloven beskrives det hvordan presidenten selv kan erklære seg ute av stand til å utføre sine plikter.

Les også: Virusekspert om Trump: – Han spilte russisk rulett

Da må han skriftlig informere lederen for Representantenes hus og den som er valgt til president pro tempore i Senatet. Sistnevnte er for tiden republikaneren Chuck Grassley, mens demokraten Nancy Pelosi er leder for Representantenes hus.

I en slik situasjon vil Pence være fungerende president inntil Trump gir skriftlig beskjed om at han igjen kan overta presidentoppgavene.

Les også: Tweet om Trump skapte ekstreme reaksjoner - nå er den slettet

Grunnloven åpner også for at visepresidenten og et flertall av de øverste ministrene kan erklære presidenten som ute av stand til å utføre sine oppgaver. Denne muligheten kan være aktuell i en situasjon der presidenten blir svært plutselig syk.

Også i slike tilfeller er det visepresidenten som blir fungerende president, og dette gjelder også hvis presidenten dør. Hvis ikke visepresidenten har mulighet til å overta, er det lederen for Representantenes hus som blir fungerende president.

Lege vil følge nøye med

Trumps lege opplyser at presidenten vil fortsette å utføre sine arbeidsoppgaver og at paret vil gå i karantene i Det hvite hus.

– Presidenten og førstedamen er begge i god form i øyeblikket, og de planlegger å være hjemme i Det hvite hus mens de venter på å bli frisk, skriver legen Sean Conley i en uttalelse natt til fredag lokal tid.

– Det hvite hus sitt medisinske apparat vil følge nøye med, og jeg setter pris på støtten fra noen av landets beste medisinske fagpersoner og institusjoner.

– Vær trygg på at jeg forventer at presidenten vil fortsette å utføre sine plikter uten forstyrrelser mens han kommer seg, og jeg vil holde dere oppdatert om enhver fremtidig utvikling, avslutter Conley.

Helgens valgkamptur til Florida er nå avlyst.

Les også: Fullstendig kollaps i USAs økonomi

– Jeg bare tok en test

Natt til fredag gikk Trump ut og fortalte at han og førstedamen hadde testet seg etter at Hicks testet positivt torsdag, og at paret nå ventet på resultatet.

– Jeg vet ikke om vi må i karantene eller om vi er smittet. Jeg bare tok en test, og så får vi se hva som skjer, sa Trump i et telefonintervju med programlederen Sean Hannity på Fox News torsdag kveld.

Reklame: Her får du tak i munnbind

I intervjuet uttalte Trump at han regnet med å få vite prøveresultatet enten senere torsdag kveld eller fredag morgen.

Les også: Advarer: - Trump er på vei til å vinne valget

Hicks dro sammen med Trump til et valgmøte i Duluth i Minnesota onsdag. Allerede her skal hun ha følt seg syk, skriver Bloomberg. Hicks dro også sammen med presidenten til den første presidentdebatten dagen før.

Trump - Det er vanskelig

Trump uttalte også til Hannity torsda at det var vanskelig for ham og de som er nær ham å unngå viruset, siden så mange andre personer, inkludert medlemmer av militæret, prøvde å samhandle med dem.

Les også: Ny vaksinekandidat overrasker: Full Trump-jubel

– Det er veldig vanskelig når du er sammen med soldater, når du er med folk fra Luftforsvaret, når du er sammen med marinesoldatene og politibetjentene, siden jeg er så mye sammen med dem. Og når de kommer bort til deg, er det vanskelig å si, «hold deg tilbake, hold avstand.» Du vet, det er en tøff situasjon, det er en forferdelig ting, sa Trump.

Kort tid etter at intervjuet med programlederen Sean Hannity ble sendt på Fox News torsdag kveld, fortalte Trump at han hadde gått i karantene.

– Hope Hicks, som har jobbet så hardt uten å noen pauser, har nettopp testet positivt for Covid 19. Forferdelig! Førstedamen og jeg venter nå på testresultatene våre. I mellomtiden vil vi starte karanteneprosessen! skrev presidenten på Twitter.

Reklame: Nå kan du ta koronatestene hjemme

Og så, ved 07-tiden norsk tid, kom nyheten om at Trump og kona hadde testet positivt.

De siste tallene viser at 207 791 amerikanere er døde av viruset så langt og 7 277 591 personer er smittet.