Totalt har selskapet utviklet tre vaksinekandidater mot koronaviruset. Det er T-celle- og RBD-vaksinekandidatene som nå skal gjennom kliniske studier, skriver Dagens Medisin.

Studiene gjennomføres ved Oslo universitetssykehus og Haukeland universitetssjukehus. Hensikten med å utvikle en vaksine basert på T-celler, er å gi en bredere immunrespons mot koronaviruset som også fungerer mot nye varianter.

Les også: Nakstad skryter av tiltakene, men delta-bølgen snudde før de nasjonale tiltakene trådte i kraft

Enklere å lage

I tillegg skal den være enklere å produsere enn mRNA-vaksinene til Pfizer og Moderna, ettersom de bruker DNA-plasmid, som normalt er et mellomtrinn i produksjonen av mRNA-vaksiner.

Les når du må i karantene - eller isolasjon : Disse reglene gjelder nå

Nykode Therapeutics har stor tro på vaksinekandidaten, som ennå er et stykke unna godkjenning og allmenn bruk. Administrerende direktør Michael Engsig sier prekliniske studier har vist at vaksinen er veltolerert og gir god kryssbeskyttelse.

– Det vi forsøker å få til med denne T-cellevaksinen er å gi en lengre beskyttelse, en bedre kryssbeskyttelse mot nye varianter og et større terapeutisk vindu når det gjelder vaksinering. Det er også en vaksinekandidat som er lettere å produsere, distribuere og administrere, noe som er nødvendig for å få vaksiner til de deler av verden hvor det er utfordrende med mRNA-vaksiner, sier han til Dagens Medisin.

Les også: Mystisk hjernesykdom rammer stadig flere unge mennesker

Vaksinetall i Norge

Mandag var tallene på vaksinerte fordelt slik: 1.554.389 personer er vaksinert med tredje dose av korona vaksine i Norge, viser FHIs statistikk. 4.283.684 personer har fått første dose og 3.919.811 har fått andre.

28,8 prosent av befolkningen over 18 år har dermed fått tredje dose, mens henholdsvis 79,5 og 72,7 prosent av befolkningen har fått dose en og to.

For befolkningen over 18 år for dose en og to er andelen henholdsvis 92,6 og 89,1 prosent.

Foreløpig gis dose tre ikke til ungdom under 18 år. I alderen 16–17 har 95,7 prosent fått første dose, og 80,7 prosent har fått andre dose.

I alderen 12–15 er andelen henholdsvis 77,7 og 2,2 prosent.