*Nettavisen* Nyheter.

Første ebola-tilfelle påvist i USA

DØDELIGSTE I HISTORIEN: Over 3000 mennesker har dødd av ebola siden det brøt ut tidligere i år. Her desinfiserer to hjelpearbeidere hverandre i landsbyen Freeman Reserve i Liberia. Foto: Jerome Delay (Ap)

Det første tilfellet av ebolasmitte er oppdaget i USA, opplyser amerikanske helsemyndigheter.

01.10.14 00:23

Pasienten ble smittet i Liberia og reiste deretter til Texas, opplyser en talsmann for smittevernmyndighetene.

Mannen ble innlagt på et sykehus i Dallas med symptomer på viruset mandag, og det er nå blitt bekreftet at det dreier seg om ebola. Han har blitt holdt i isolasjon siden innleggelsen.

Flere kan være smittet

National Center for Disease Control and Prevention (CDC) bekrefter under en pressekonferanse tirsdag kveld norsk tid at ebola har nådd USA.

- Pasienten hadde ingen symptomer da han dro fra Liberia 19. september og heller ikke da han kom til USA 20. september, men fire eller fem dager etter fikk han symptomer, sier direktør for CDC Thomas Frieden.

Frieden understreker at det viktigste framover nå er å gi pasienten den behandlingen han trenger på tryggest mulig måte.

Liberia er det landet som er hardest rammet av ebola-epidemien.

Fakta

Fakta om ebola

Følges opp

- Vi kommer til å identifisere alle som kan ha vært i kontakt med pasienten i den tiden han han ha vært smittsom. Disse personene vil overvåkes i 21 dager framover, og vil bli isolert om de viser febersymptomer, sier Frieden.

Helsemyndighetene tror ikke det er fare for at passasjerer som tok samme fly som pasienten er smittet ettersom han på det tidspunktet ikke hadde symptomer på sykdommen. Frieden påpeker likevel at sjansen helt klart er til stede for at mennesker pasienten har vært i kontakt med etter at han fikk symptomer kan utvikle ebola i den kommende tiden.

- Men jeg er helt sikker på at vi vil kunne kontrollere dette sånn at det ikke sprer seg til resten av landet. Vi vil stoppe her, sier Freiden.

Det er fortsatt uvisst hvordan pasienten har blitt smittet, men han må ha vært i kontakt med noen som har vært syke eller som har dødd av det understreker Frieden.

I september ble fire amerikanske helsearbeidere diagnosert med ebola mens de drev med hjelpearbeid i Afrika, de ble da fløyet hjem for behandling. Dette er det første tilfellet hvor en person har blitt syk og fått diagnosen i USA.

HTML EMBED
HTML EMBEDNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.