Første Guantanamo-fange for retten i USA

Foto: Anonymous (Ap)

Påtalemyndigheten mener han var Osama bin Ladens betrodde medhjelper. Se flere utenrikssaker her.

30.09.10 10:06

New York (NTB): Den første Guantanamo-fangen er stilt for en domstol i USA, og rettssaken blir sett på som en test for president Barack Obama som har lovet rettssikkerhet for alle, også terrorister.

Ahmed Khalfan Ghailani, som er født i Tanzania, ble ført inn i rettssalen i New York onsdag kveld, ikke mange kvartaler unna stedet hvor World Trade Center engang sto.

Ghailani er ikke knyttet til angrepene mot USA 11. september 2001, men mot terrorbombene mot USAs ambassader i Nairobi og Dar es Salaam som kostet 224 mennesker livet tre år tidligere.

36-åringen smilte og spøkte med sin forsvarer da han ankom retten, der den første dagen ble benyttet til utvelgelse av jurymedlemmer.

Påtalemyndigheten hevder at Ghailani tidligere var Osama bin Ladens betrodde medhjelper, mens forsvarerne hevder at han ikke kan dømmes på bakgrunn av uttalelser gitt under tortur i Guantanamo-leiren.

Ghailani har erklært seg ikke skyldig i tiltalen, men risikerer livsvarig fengsel i USA dersom juryen kommer fram til det motsatte. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Japan trekker seg fra iransk oljeprosjekt

Tokyo (NTB-AFP): Den statlige japanske oljeselskapet Inpex trekker seg ut av Iran, av frykt for amerikanske sanksjoner, skriver japanske aviser.

Beslutningen vil bli kunngjort i løpet av uka, for å hindre at Inpex havner på USAs sanksjonsliste, skriver avisene Yomiuri Shimbun og Nikkei med henvisning til regjeringskilder.

Irans største offshorefelt, Azadegan som skal inneholde 42 millioner fat olje, skulle etter planen utvikles av Inpex. Alt i 2006 reduserte imidlertid det japanske selskapet sin eierandel i feltet fra 75 til 10 prosent, av frykt for internasjonale sanksjoner.

Nå vurderer det japanske oljeselskapet å trekke seg helt ut av feltet, skriver de to avisene.

Dersom Inpex blir gjenstand for sanksjoner fra USA, ville det både kunne ramme selskapets adgang til det amerikanske markedet og virksomheten i Midtøsten og Afrika.

Andre japanske selskap vurderer også nøye sin virksomhet i Iran, som USA anklager for å utvikle atomvåpen i skjul. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Stadig flere journalister blir drept på jobben

Genève (NTB-AFP): Minst 90 journalister er drept på jobb hittil i år, og dette er en økning på 25 prosent fra samme periode i fjor, viser en oversikt fra Press Emblem Campaign (PEC).

- Dette er en fiasko. Det er ingen framgang, i stedet blir situasjonen stadig verre, sier PECs generalsekretær Blaise Lempen.

Journalister løper nå aller høyest risiko i Mexico, konstaterer PEC, som viser til at 13 journalister har måttet bøte med livet i krigen som raser mellom myndighetene og narkotikabandene i landet.

Honduras og Pakistan følger på andreplass, med ni drepte journalister hver hittil i år.

- Flere journalister er likvidert i grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan, noe som gjør dette til en av de farligste regionene for medier å arbeide i, slår PEC fast.

I Irak er fem journalister drept hittil i år, en merkbar forverring etter en periode med relativ ro, konstaterer organisasjonen. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Skyldig mann satt ti år i fengsel i Texas

Washington (NTB-DPA): En mann som har tilbrakt ti år i fengsel i Texas, er sluppet fri etter at det ble bevist at han ikke er skyldig i kidnapping og voldtekt.

Stephen Matthew Brodie ble dømt for å ha kidnappet og voldtatt en fem år gammel jente.

Ny etterforskning av saken viste at mannen var uskyldig dømt, og tirsdag kunne 39-åringen, som er døv, forlate fengselet i Dallas.

Brodie ble pågrepet i 1991 og erklærte seg to å senere skyldig i å ha bortført og voldtatt jenta. Tilståelsen kom etter lange avhør, mange av dem uten døvetolk til stede.

Etter å ha sonet dommen på fem år ble han løslatt, men måtte senere sone to nye dommer for å ha nektet å la seg registrere som sexforbryter.

Etterforskere fra politiet ble oppmerksomme på Brodie fordi han hadde brutt seg inn i en automat ved jentas hjem. Fingeravtrykket som ble funnet på vinduet til jentas rom, tilhøre derimot ikke ham. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Kongressen vil ha straffetoll på kinesiske varer

Washington (NTB-Reuters): Representantens hus i Kongressen har vedtatt å innføre straffetoll på kinesiske varer, som en reaksjon på det de hevder er en kunstig lav kurs på den kinesiske valutaen yuan.

Vedtaket ble fattet med 348 mot 79 stemmer onsdag kveld, men vil først bli behandlet i Senatet etter kongressvalget i midten av november.

- Det kunne ha blitt skapt en million amerikanske jobber dersom den kinesiske regjeringen fjernet sin hånd fra vekten, sier demokratenes majoritetsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi.

- Vi forstår at det amerikansk-kinesiske forholdet er viktig på alle måter, både kulturelt, politisk, diplomatisk, økonomisk og kommersielt, men vi er nødt til å få dem til å følge reglene, sier Pelosi.

President Barack Obama har ikke gitt uttrykk for hva han mener om å innføre straffetoll på kinesiske varer, og det er derfor uklart hvilken skjebne forslaget vil lide.

- Rent generelt mener folk at de styrer sin valuta på en måte som gjør våre varer dyrere å selge og deres varer billigere å selge, sa Obama på et valgmøte få timer før onsdagens avstemning i Kongressen. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Gates frykter at amerikanske soldater er i utakt

Durham (NTB-AFP-Reuters): Det amerikanske forsvaret henter i økende grad sine soldater fra konservative områder på landsbygda og risikerer å havne i utakt med befolkningen i USA.

Forsvarsminister Robert Gates advarer nå mot utviklingen og konstaterer samtidig at en svært liten andel av amerikanerne i dag har familie og venner i militær uniform.

For amerikanere flest er krigen i Afghanistan ingenting annet enn «en fjern og ubehagelig strøm av nyheter som ikke berører dem personlig», konstaterte Gates i en tale ved Duke University i North Carolina onsdag.

Fra de mer liberale områdene i nordøst og langs stillehavskysten kommer det langt færre rekrutter.

- Det er en fare for at det over tid skapes en kjerne av militære ledere som politisk, kulturelt og geografisk har mindre og mindre til felles med dem de har sverget på å forsvare, påpeker Gates. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Jordskred krevde nye liv i Mexico

Tuxtla Gutierrez (NTB-AFP): Ett nytt jordskred kan ha krevd 20 menneskeliv i Mexico.

16 mennesker er ifølge lokale myndigheter bekreftet omkommet og fire er meldt savnet etter skredet i landbyen Amatan i delstaten Chiapas helt sør i Mexico.

Tirsdag omkom minst elleve mennesker i et jordskred i nabodelstaten Oaxaca. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.