Gå til sidens hovedinnhold

Første klimaoffer?

Den hvite pungrotta kan bli første pattedyr på den menneskeskapte dødslisten.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Forskerne lette etter den hvite pungrotta i tre år uten å finne et eneste eksemplar. Hvis den er utryddet vil det være første gang man ser at et pattedyr bukker under for global oppvarming, skriver ABC .

- Vi prøvde mange områder, og gjorde en intens innsats uten å finne et eneste eksemplar, sier Stephen Williams, professor ved James Cook University Queensland, ifølge ABC.

Les også: «Gremlins» funnet i jungelen

Vanskelig tilgjengelig
Dyret lever i den fuktige Daintree regnskogen nord i Australia. De befinner seg normalt over 1000 meter og er nattdyr. Selv om de er vanskelige og få øye på, er forskerne særdeles bekymret over at de ikke har klart å finne den.

- Det at bestanden har gått ned så mye at vi ikke kan finne et eneste eksemplar er svært alvorlig, uansett om det ikke betyr at den er helt utryddet, fortsetter Williams.

Forskerne vil fortsette å lete, men forteller at de vil melde den som utryddet hvis de ikke finner et eksemplar i løpet av neste år.

Les mer fra Dittdyr.no:

Derfor er du redd slanger

Mat katten med SMS

Avslørte delfinens hemmelige våpen

Sensitiv
Den hvite pungrotta er svært sensitiv for varme, og trives i høyden hvor det er kjøligere. Dyrene tåler ikke ekstrem varme, da de ikke klarer å holde kroppstemperaturen nede.

Dyret overlever ikke mer enn 4-5 timer ved temperaturer over 30 grader. I følge forskerne har gjennomsnittstemperaturen i området der pungrotta lever økt med 0,5 grader.

- Dette betyr at de alvorlige utsiktene vi har hatt om klimaendringer kan bli realitet de neste tjue årene, avslutter Williams.

Kommentarer til denne saken