Gå til sidens hovedinnhold

Første koronasmittede hund registrert i Sverige

Hunden ble undersøkt og behandlet for luftveisymptomer. Prøver viste i etterkant at den var koronasyk.

Det er aller første gang en svensk hund har fått påvist koronasmitte, skriver Statens veterinærmedisinske institutt i Sverige i en pressemelding torsdag.

Hunden var inne til en kontroll og behandling av luftveissymptomer. Den ble også testet for korona, da både eierne til hunden og ansatte ved dyresykehuset den var på ble koronasyk.

Det er ikke første gang på verdensbasis at det oppdages koronasmitte hos hunder. Tidligere har man registrert smitte hos hunder i Hong Kong og i Danmark.

Kom raskt til hektene

Den svenske hundens symptomer var kortvarige og den kom raskt til hektene igjen. Det er heller ikke sikkert at symptomene skyldtes koronainfeksjonen, men et mildt korona-sykdomsforløp kan ikke utelukkes, skriver det veterinærmedisinske instituttet.

– Til tross for et positivt testresultat, er det ikke mulig å si om hunden spilte en rolle som smittespreder fra eier og videre til den ansatte på dyresykehuset. Hunder anses bare som moderat utsatt for SARS-CoV-2-infeksjon, og det er ingen rapporter som dokumenterer spredning av infeksjon fra hunder til andre dyr eller mennesker. Den største risikoen for å spre infeksjonen er fremdeles primært mellom mennesker, sier statlig epizootolog Karl Ståhl, SVA.

Ingen norske tilfeller

Til Nettavisen sier kommunikasjonsdirektør i Veterinærinstituttet, Asle Haukaas at det til nå ikke er registrert noe koronasmitte hos norske hunder.

– Det har vært noen tilfeller av hund som har fått koronavirus på seg, men det spiller ikke så stor rolle siden den ikke blir syk eller får det i seg. At man finner viruset på en hun er helt naturlig hvis for eksempel eieren av hunden er smittet, sier Haukaas.

Han understreker også at det kun er ett type dyr som har vist seg å kunne spre smitte, og det er mink.