RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

Forsvarer ber om lydlogger

Sist oppdatert:
Advokat Geir Lippestad ber om innsyn i politiets lydlogger fra 22. juli. Han sier hans klient ringte politiet for å overgi seg klokka 17.59.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik har i avhør hevdet at han ringte politiet ti ganger før han overga seg på Utøya. Nå ber Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad, om innsyn i politiets lydlogger, skriver Aftenposten.

Han sier det er uklarheter om hva som ble sagt i samtalene mellom siktede og alarmsentralen.

- Ville overgi seg klokka 17.59
VG skriver tirsdag at Breivik ringte politiet første gang klokka 17.59 og sa han ville overgi seg. Det var 28 minutter før han ble tatt og 35 minutter fra den første nødmeldingen kom om situasjonen på Utøya. Klokka 18.26 ringte Breivik ifølge egen forklaring nok en gang og sa han ville overgi seg.

Til VG sier Lippestad at Breivik i sin forklaring sier han var klar til å overgi seg allerede ved den første oppringingen rett før klokka 18.

Les også: - Politiets etterforskning er ikke et politisk ansvar

- Kan ha strafferettslig betydning
- Det kan ha strafferettslig betydning dersom siktede, med hans egne ord, ønsket å kapitulere på et tidligere tidspunkt enn det han gjorde. Det kan i tillegg si noe om hans motiv og hans formål akkurat på det tidspunktet han ringte inn. I tillegg er det også viktig å få klarhet i hvordan alarmsentralene fungerte og om de er riktig dimensjonert for katastrofer, sier Lippestad til Aftenposten.

Flere ber om innsyn
Også noen av ofrenes bistandsadvokater gir uttrykk for at de vil ha innsyn i politiets lydlogg. En av dem, John Christian Elden, sier til avisa at han regner med at lydloggene vil inngå i saksdokumentene som vil bli oversendt advokatene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere